De Sfinții Constantin și Elena, mai mulți români își sărbătoresc ziua onomastică. În fiecare an, această sărbătoare este prăznuită pe 21 mai, o zi încărcată de tradiții și obiceiuri de care majoritatea oamenilor țin cont. Se spune că ținând cont de acestea, vei avea spor în casă pe parcursul anului. Iată mai jos, nume care se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena.
Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe 21 mai pe Sfântul Împărat Constantin cel Mare și pe mama să, Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului. Datorită acestor doi sfinți creștinismul a devenit religie interzisă, jertfele sângeroase au fost interzise. De asemenea, duminica a devenit zi de odihnă în Imperiul Roman.
Nume care se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena
Aproximativ 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, cele mai multe fiind femei Printre sărbătorite se află Elena, Ileana, Lenuţa, Constanţa, Constantina, Leana şi Nuţi. Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.
Pe măsură ce temperaturile scad în sezonul rece, proprietarii de plante de apartament se confruntă adesea cu o întrebare importantă: care dintre plantele lor pot…
Planificarea unui concediu de vară poate fi o adevărată provocare, mai ales când încercăm să găsim echilibrul între buget, preferințele de destinație și disponibilitatea locurilor.…
Majoritatea bărbaţilor se numesc Constantin, în timp ce alţii poartă numele Costel, Costică, Costin, Costinel, Costi şi Costeluş.
Troparul Sfinților Împărați Constantin și Elena
„Chipul Crucii Tale pe cer văzându-l și că Pavel chemarea nu de la oameni luând, cel între împărați Apostolul Tău. Doamne, împărătească cetate în mâinile Tale o a pus, pe care păzește-o totdeauna în pace. Pentru rugăciunile Nascatoarei de Dumnezeu, unule iubitorule de oameni”, AMIN!
Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. S-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi, Nis, în Serbia). După moartea tatălui sau din 304, a fost proclamat împărat. Intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, pentru că acesta dorea să ocupe funcția pe care el o deținea.
Cei care muncesc în această zi pot avea pagube imense aduse holdelor de păsările cerului;
Aceasta ar fi ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz sau mei în unele regiuni.
Potrivit tradițiilor populare tot ce se seamănă în această zi este sortit uscării;
Ca să nu le mănânce graurii strugurii, podgorenii respectă cu sfințenie această zi;
Potrivit altor credințe populare, în această zi, țăranii aprind un foc mare în jurul căruia stau.
Prin fumul acestui foc ei trec apoi oile pentru ca acestea să fie ferite de rele pe întreaga perioadă în care vor sta la stână. Nu este bine să se facă treabă prin curte în această zi;