Nume de băieți din Biblie. De ce mulți părinți le aleg, ce semnificație deosebită poartă

Numele biblice sunt adesea alese de părinți pentru micuții lor.
Nume de băieți din Biblie. De ce mulți părinți le aleg, ce semnificație deosebită poartă

Pe lângă învățăturile lăsate de Dumnezeu oamenilor, Biblia reprezintă și o sursă inepuizabilă de inspirație pentru părinți atunci când vine vorba de alegerea numelui copilului lor. Numele biblice sunt adesea considerate a fi frumoase, cu o semnificație aparte și o încărcătură spirituală deosebită. În articolul de astăzi îți vom prezenta o listă cu șapte nume de băieți din Bibile extrem de populare în întreaga lume. Sunt cu adevărat speciale și au o semnificație profundă.

Nume de băieți din Biblie. Ce mesaje speciale ascund

Alegerea unui nume biblic poate să fie o modalitate pentru părinți de a transmite valorile și credințele lor religioase. Aceasta este o cale de a conecta viitorul membru al familiei cu rădăcinile spirituale și de a promova o identitate ancorată în principii etice.

Citește și: De unde vine numele de Bobotează. Ce înseamnă, de fapt, cuvântul

Totodată, numele biblice au o rezonanță puternică și sunt încărcate cu simboluri și semnificații deosebite. Astfel că, indiferent dacă vom alege pentru copilul nostru un nume din Vechiul sau din Noul Testament, opțiunea vine ca o binecuvântare, ca o speranță a suportului divin în fiecare clipă a existenței sale.

Adam

Adam a fost primul om creat de Dumnezeu din țărână, după chipul și asemănarea Sa, în cea de-a șasea zi a Creației. Prenumele este de origine ebraică și are înțelesul de pământ sau sol.

Prin Adam, omenirea a primit stăpânirea întregului pământ, el devenind tatăl rasei umane și o prefigurare a lui Iisus.

Adam are un rol esențial în Biblie, întrucât viața lui preconizează nevoia venirii unui salvator pentru mântuirea păcatelor oamenilor. Acest salvator se va descoperi mai târziu ca fiind Iisus Hristos.

Achim

Prenumele Achim provine tot din ebraică și înseamnă ”Cel stabilit de Dumnezeu”. Acest nume are și sensul de ”a ridica, a înălța, a îndrepta”.

Ioachim a fost tatăl Fecioarei Maria, soțul Sfintei Ana și un descendent al Regelui David. El ar fi locuit în apropierea lacului Bethesda.

Deși în prezent este un renume rar întâlnit în onomastica românească, în trecut era extrem de apreciat și folosit de către părinți pentru a-și boteza pruncii. Totuși, se pare că Achim a intrat din nou pe un trend ascendent în preferințele românilor, atunci când vine vorba de nume pentru copii.

Citește și: Ce semnificație are numele lui Iisus Hristos. De unde provine și ce alt nume, mai puțin cunoscut, a avut. Mesajul important pe care îl poartă

Daniel

Daniel este un prenume provenit din ebraică și înseamnă ”Dumnezeu este judecătorul meu”. S-a consacrat odată cu apariția Cărții lui Daniel, un profet iudeu remarcabil. Era al cincilea fiu al lui Iacov, fondatorul uneia dintre cele 12 seminții ale Israelului.

Dumnezeu i-a oferit lui Daniel darul de a interpreta visele, i-a permis să vadă evenimentele care se petrec în viitor și l-a inspirat să scrie cartea care îi poartă numele.

Deși datează din vremuri străvechi, prenumele Daniel nu și-a pierdut deloc farmecul odată cu trecerea timpului. Dovadă fiind faptul că și astăzi este des întâlnit în rândul bărbaților și copiilor de sex masculin.

Cele mai frumoase nume de băieți din Biblie

David

Este un prenume cu origini în ebraică și are semnificația de cel iubit. A fost al doilea rege al Israelului, uns de Samuel în timpul vieții primul rege, Saul (în jurul anului 1000 î. Hr.).

Mai presus de toate, David și-a pus încrederea în Dumnezeu, ignorând puterea pământească a adversarilor săi (fapt descris exemplar în confruntarea dintre David și uriașul Goliat).

În literatura profetică, David este considerat un rege ideal. Venerat în creștinism, iudaism și islam, acesta este văzut drept strămoșul unui viitor Mesia și cel căruia i s-au încredințat mulți psalmi.

Emanuel

În ebraică, acest prenume înseamnă ”Dumnezeu este cu noi”. Emanuel apare menționat în Bibilie atât în Vechiul, cât și în Noul Testament. Proorocul Isaia a făcut o profeție despre Iisus, pe care L-a numit Emanuel. Dumnezeu a vrut să comunice lumii că prin Fiul său, El este cu noi (Emanuel) și că Fiul Lui a venit pe lume să mântuiască lumea de păcate (Iisus).

Ilie

Acest prenume provine din ebraică și are înțelesul de ”Dumnezeu este al tuturor”. Ilie a fost un profest biblic din Vechiul Testament, singurul prooroc venerat de cele trei mari religii: creștinismul, iudaismul și islamul.

Chemând întreg poporul pe Muntele Carmei, Ilie le-a cerut fiilor lui Israel să se decidă cărei divinități i se închina în viitor. În urma unei probe câștigate de Ilie, mulțimea s-a convins că Domnul este adevăratul Dumnezeu.

Petru

Prenumele provine de la grecescul Petros, care înseamnă duritate, trăinicie (se traduce ca stâncă de piatră). Sfântul Petru este una dintre cele mai importante figuri din credința creștină. El este păzitorul Porților Raiului. A fost fratele mai mare a Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat de Hristos să Îl urmeze.

În tradiția bisericească, Petru este considerat primul episcop al Romei. Din Biblie aflăm despre devotamentul său față de Mîntuitor și credință și de faptul că vorbea adesea ca și cum ar fi fost purtătorul de cuvânt al celor 12 apostoli.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *