Au trecut 34 de ani de la moartea soților Ceaușescu! Pe 25 decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu erau condamnați și executați în prima zi de Crăciun, la Târgoviște. Deși au trecut atâția ani de atunci, românii încă sunt interesați să afle detalii despre fostul cuplu prezidențial. De exemplu, care era numele purtat de Elena Ceaușescu înainte de căsătorie!
În decembrie 1989, Nicolae și Elena Ceaușescu au decis să fugă din țară, dar planul nu a mers așa cum se așteptau. Aveau să fie prinși și duși la Târgoviște, acolo unde au fost condamnați și împușcați. Cât timp a trăit, Elena Ceaușescu a fost mereu în centrul atenției, dar puține persoane știau care era numele ei înainte de a se căsători cu președintele țării.
Așadar, pe Elena Ceaușescu o chema în acte, de fapt, Lenuța Petrescu. Fosta Prima Doamnă a țării s-a născut în comuna Petrești din Dâmbovița, iar la 17 ani s-a mutat la București. În 1947, Elena se căsătorea cu Nicolae Ceaușescu.
Citește și: Imagini nemaivăzute cu Elena Ceaușescu din tinerețe. “Era subțire și înaltă”. Ce poreclă rușinoasă avea
Înainte de a pleca din satul natal, Elena Ceaușescu era poreclită drept ”Lenuța lu’ Briceag”. Tatăl ei, Nae Petrescu, deținea o prăvălie unde vindea ace, ață, gaz pentru lampă, cuie, sare, zahăr și bricege, care erau la mare căutare la vremea respectivă.
Când a ajuns la București, Elena Ceaușescu era sprijinită de fratele ei, Gheorghe. La scurt timp, ea s-a angajat ucenică la o fabrică de confecții, iar 11 ani mai târziu, devenea doamna Ceaușescu.
De asemenea, Elena Ceaușescu absolvise doar patru clase, iar cariera ei profesională de început s-a axat pe munca necalificată. A lucrat muncitoare într-un laborator în care se făceau pastile de slăbit, dar și la fabrica Lantex, unde era croitoreasă.
„Elena Ceauşescu (Petrescu) mam născut în comuna Petreşti, jud. Dâmboviţa, în anul 1919 la 7 Ianuarie. Părinţi se numesc Nae şi Alexandrina ocupaţia agricultori avere 4 hectare de pământ şi casă de locuit, în tre ani 1926-1930 am făcut şcoala primară în com unde mam născut. În anul 1936 am venit la Bucureşti, am intrat ca ucenică la fabrica Lantex. în urma unei acţiuni am fost concediată.
Dintre cei care mă cunoşteau este Adela Petrescu. am lucrat la fabrica Texca până 1937 am intrat la fabrica Minerva. Din 1936 am participat la şedinţele Sindicatelor Unite din Şerba Vodă mă cunoaşte Rada. în 1937 am început să lucrez pentru apărare până în 1939. prima legătură a fost Oltăr (fratele lui Jan care lucrează la CC) dintre cei care se pot lua referinţe este Lenuţa Georgescu, Ursuleasca”, conform autobiografiei sale.
Relația cu Nicolae Ceaușescu a făcut-o pe Elena Ceaușescu să renunțe la muncă. După căsătoria civilă, Lenuța avea să renunțe la serviciu definitiv, pentru că spera la o viață mai prosperă alături de fostul lider al României.
„Nu am depus eforturi nici să citesc, nici să merg să muncesc”, a recunoscut Lenuța în autobiografie.