Urmează o nouă minivacanță pentru români în luna aprilie 2022. Atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici sărbătoresc Paștele. Anul acesta, Paștele pică pe data de 24 aprilie 2022. Astfel, în această perioadă vom avea patru zile libere. Minivacanța de Paște va avea loc de pe 22 aprilie 2022, până pe 25 aprilie 2022.
Conform prognozei actuale, vremea va fi plăcută, așadar, zilele libere vor putea fi sărbătorite într-un mini-sejur, la munte sau la mare. Important este să petrecem sărbătoarea Paștelui alături de cei dragi. Atât catolicii, cât și ortodocșii, vor sărbători Floriile pe data de 17 aprilie 2022. Apoi vor urma sărbătorile Pascale care anul acesta se vor sărbători pe 24 aprilie. Românii vor beneficia de zile libere, conform legislației, cu ocazia acestor sărbători religioase. Zilele libere se vor recupera ulterior.
Paștele este una dintre cele mai importante sărbători care marchează Învierea Domnului. Este ziua în care, conform Bibliei, Maria Magdalena a descoperit mormântul gol din peștera în care fusese îngropat Iisus. Anterior, în ziua de vineri, Iisus a fost condamnat la moarte și răstignit pe cruce. Sărbătoarea Paștelui mai înseamnă și sfârșitul celor 40 de zile de post. Credincioșii care au ținut Postul Mare pot consuma din nou ce produse doresc.
În Egipt, se celebrează Lunea Paștelui copt care este sărbătorită în aceeași zi cu Lunea Paștelui ortodox. Este considerată o sărbătoare națională și face parte dintr-un festival de primăvară numit „Sham El Nessim”.
Care este simbolistica numelui Paștelui, una dintre cele mai importante sărbători din Calendarul Creștin Ortodox? Conform cercetărilor, Paștele provine de la zeița păgână a fertilității, recunoscută sub numele de „Ostara” sau „Eostre”. Sărbătoarea ei era celebrată la echinocțiul vernal. De asemenea, cuvântul „Est” este derivat din numele ei, la fel ca și „Oestrogen”, hormonul feminin.
În limba engleză, Paștelui îi corespunde termenul englezesc Easter, care este corelat cu termenul modern olandez ooster. Osternul german este derivat dintr-un cuvânt vechi englezesc recunoscut sub forma Eastrun, -on sau -an; dar și ca Eastra sau Eostre.
Cel mai important de știut este că Paștele are o mare semnificație simbolică. Pentru a calcula Paștele, Biserica ortodoxă folosește calendarul iulian. Bisericile occidentale utilizează calendarul gregorian. Din cauza aceasta pot rezulta uneori anumite diferențe. Asta înseamnă adesea că Paștele ortodox cade mai târziu decât Paștele catolic. Paștele poate să fie sărbătorit cel mai devreme pe 4 aprilie, iar cel mai târziu pe 8 mai. Așadar, urmează o nouă minivacanță pentru români în luna aprilie!