O supraviețuitoare româncă, mărturii dramatice după cutremurul devastator din Turcia: „Sunt câteva blocuri care s-au făcut una cu pământul”

Bilanțul victimelor crește de la o oră la alta

Scris de: Daoud Andra

06 Feb. 2023

O supraviețuitoare româncă, mărturii dramatice după cutremurul devastator din Turcia: „Sunt câteva blocuri care s-au făcut una cu pământul”

Cutremurul care a avut loc luni dimineață în Turcia, în apropiere de granița cu Siria, a dus la pierderea a peste 1000 de vieți omenești. Sunt și câteva mii de răniți, iar bilanțul victimelor crește de la o oră la alta. Seismul a avut o magnitudine de 7,8 grade pe scara Richter și a fost urmat de o replică. Centrul seismic a fost în apropierea orașului Gaziantep, o așezare cu peste 2 milioane de locuitori, printre care și români. Ce spune o supraviețuitoare româncă despre cutremurul devastator din Turcia.

Mărturia unei românce, după cutremurul din Turcia

Seismul a avut loc noaptea, în jurul orei locale 4:17, la o adâncime de 17,9 kilometri și a fost urmat de o replică. La aproximativ 10 minute, un alt cutremur, cu magnitudine de 6,7 grade, s-a produs în centrul Turciei. Efectele cutremurelor s-au simțit în toată jumătatea sudică a țării, dar și în Liban, Siria și Cipru. Cele mai multe victime sunt în Turcia și Siria, potrivit autorităților turce, iar bilanțul celor care și-au pierdut viața crește de la oră la oră.

Citește și: Aplicații care anunță cutremurele înainte să se producă. Ce trebuie să descarci pe telefonul tău mobil ca să primești alerte din timp

În orașul Gaziantep, cel mai puternic lovit de cutremur, locuiește și o româncă, împreună cu soțul ei. Adriana Orhan a scris pe Facebook, în dimineața zilei de 6 februarie: „Să știți că ne-a zdruncinat bine de tot cutremurul, dar suntem bine. Dumnezeu să ne ajute!”

Contactată ulterior de ziarul Libertatea, românca a povestit că norocul ei și al soțului ei este că locuiesc la casă. În zonele unde se află blocuri, multe dintre acestea s-au dărâmat din temelii din cauza cutremurului.

Citește și: Cel mai periculos loc din casă în cazul unui cutremur puternic. Gestul banal care îți poate salva viața în cazul unui seism

„A fost foarte puternic. Am avut noroc, pentru că stăm la casă. Din câte am înțeles, se pare că sunt câteva blocuri care s-au făcut una cu pământul. Dar nu știu cât de adevărat este în acest moment, nu pot verifica. Eu m-am trezit în toiul cutremurului, l-am trezit și pe soț și ne-am băgat sub tocul ușii.”, a povestit românca, pentru sursa menționată.

O supraviețuitoare româncă, mărturii dramatice după cutremurul devastator din Turcia
Mesajul postat de Adriana Orhan pe Facebook, după cutremurul devastator din Turcia

„Am văzut cu ochii noștri cum ferestrele au explodat”

O altă supraviețuitoare a cutremurului a povestit pentru BBC că a văzut cum geamurile clădirilor se spărgeau, din cauza cutremurului. Özgül Konakçı are 25 de ani și a povestit cum s-a simțit cutremurul, dar și replica acestuia.

„Am văzut cu ochii noștri cum ferestrele clădirilor au explodat, din cauza replicilor. Căutările salvatorilot continuă, dar este foarte frig și ninge acum. Toată lumea este pe străzi, oamenii sunt confuzi și nu știu ce să facă.”, a povestit femeia, adăugând că dormea cu fratele ei în momentul în care a avut loc primul cutremul.

Citește și: Cum trimite Google alerte de cutremur pe telefoanele Android chiar înainte să se producă seismul. Modul în care funcționează sistemul

„Ne-am uitat unul la altul și ne-am întrebat: tremuri? M-am uitat la lampă, părea că urma să se prăbușească. L-am luat pe nepotul meu de 3 ani și am sărit afară.”, a mai povestit turcoaica.

Ea a mai spus că a avut noroc, deoarece clădirea în care locuia a fost avariată mai puțin, în timp ce alte cinci imobile din jur s-au prăbușit. Pe străzi s-a creat haos, deoarece oamenii s-au grăbit să plece din zonă, de teama replicilor cutremurului.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *