Câteva dintre obiceiurile pe care le avem în viața de zi cu zi ne pot afecta serios sănătatea. În cele ce urmează vă vom prezenta ce lucruri nu ar trebui să mai faceți, mai ales atunci când este vorba despre igiena personală, necesară pentru prevenirea bolilor și menținerea unei bune calități a vieții.
Mulți dintre noi ne luăm telefonul mobil și ne baricadăm în baie pentru o lungă perioadă. Acest aparat nu ar trebui să ajungă în baie, mai ales că el deja este un mare purtător de germeni și bacterii. Acestea pot ajunge cu mare ușurință în zona ochilor, nasului și gurii. De asemenea, atunci când folosiți și toaleta, dar și telefonul, puteți fi distras și nu vă mai curățați așa cum ar trebui după ce v-ați terminat treaba. Cel mai bine ar fi ca mobilul să fie ținut în alt loc, oriunde în afara băii, sau cel puțin să îl curățați frecvent cu un șervețel antibacterian.
Un alt obicei ce ne poate face mai mult rău decât bine este utilizarea bețișoarelor de urechi. Atunci când le introducem pe canalul auditiv, în încercarea de a elimina ceara, nu facem altceva decât să o ducem mai adânc în ureche. Acest lucru poate cauza dopuri, infecții sau chiar deteriorarea timpanului. Cea mai indicată variantă ar fi să vă curățați urechile la exterior cu un prosop moale și să lăsați ceara să iasă în mod natural.
Folosirea prosoapelor folosite mai mult de o dată devin un spațiu foarte preferat de microorganisme dăunătoare, mai ales dacă sunt lăsate umede. Prin folosirea unui prosop murdar, putem transmite ciuperci, bacterii și viruși ce cauzează infecții ale pielii, părului sau mucoaselor. Sfatul specialiștilor este să schimbați prosoapele la fiecare 2 -3 zile și să le spălați cu apă fierbinte și săpun. Același lucru este valabil și pentru cearceafurile în care dormiți.
Nu mai faceți dușuri lungi cu apă fierbinte. Acest obicei poate afecta pielea, îndepărtând stratul protector al pielii. Aceasta se usucă și se irită, fiind expusă mâncărimilor și descuamării. În plus, dacă stați sub apă prea mult timp, favorizați dezvoltarea ciupercilor în zonele umede. Durata unui duș nu ar trebui să depășească 10 minute.
Nu vă mai spălați părul zilnic. Acest lucru face ca uleiurile naturale din păr, care protejează și îl hidratează, să fie eliminate împreună cu murdăria. Acest lucru duce la uscăciunea scalpului, fragilitate și mătreață. Spălați-vă părul la două – trei zile, în funcție de tipul de păr și activitatea fizică desfășurată. Nici extrema cealaltă nu este de preferat, să nu vă spălați deloc pe păr. Acumularea de sebum și murdărie duce la mirosuri neplăcute, iritații și chiar infecții.
Spălarea inadecvată sau prea rară pe mâini duce la contractarea de boli din cauza bacteriilor întâlnite pe toate suprafețele atinse. O îngrijire neconformă a genelor false poate cauza boli ale ochilor, printre care conjunctivită și alte infecții neplăcute. Nu vă împărțiți lama de ras cu nimeni altcineva, indiferent că este sau nu din familie. Aceasta poate fi contaminată cu sânge, salivă sau alte fluide ce pot transmite boli ca HIV, hepatita B sau tetanos. Este valabil și pentru pieptene sau perie.
Periajul inadecvat al dinților și curățarea gurii poate duce la probleme bucale seriose. Medicul dentist trebuie să vă explice exact, cât, cum și în ce fel trebuie să vă spălați dinții. Alte reguli de igienă se referă la atingerea feței mult prea des, la reutilizarea unei sticle de apă fără a o spăla, spălarea rară a lenjeriei intime, folosirea pentru mai multe zile a aceluiaș tampon, în cazul femeilor, neglijarea manichiurii și pedichiurii sau nesplărea alimentelor pe care urmează să le consumați.