Obiective turistice în Maramureș. Locuri pe care nu trebuie să le ratezi în vacanță

Maramureșul este considerat una dintre cele mai frumoase zone de la noi din țară.
Obiective turistice în Maramureș. Locuri pe care nu trebuie să le ratezi în vacanță

Obiective turistice în Maramureș. Acest colț de Rai, denumit și „pămânntul lemnului”, este o destinație pe care ar tebui să o vizitezi cel puțin o dată în viață. Încărcat de locuri care îți taie răsuflarea și priveliști de vis, Maramureșul mai este recunoscut și pentru arhitectura sa autentică din lemn. Bisericile, porțile și casele din lemn poartă amprenta deosebită a meșteșugarilor locurilor, iar valoarea acestor elemente tradiționale unice este recunoscută inclusiv la nivel internațional. În cele ce urmează vei afla ce poți vizita în Maramaureș.

Obiective turistice în Maramureș. Locurile pe care trebuie să le vizitezi neapărat

O vacanță în Maramureș poate îmbina armonios utilul cu relaxarea. Aflat în nordul extrem al țării, la granița cu Ucraina, „pământul lemnului” este o regiune predominant muntoasă care oferă vizitatorilor posibilitatea de a se bucura de unele dintre cele mai frumoase peisaje din țară.

Cel mai bun moment în care să vizitezi Maramureșul este începând din luna aprilie și până la sfârșitul lunii octombrie. Însă iarna are și ea un farmec aparte, mai ales dacă te numeri printre iubitorii sporturilor de iarnă.

Obiective turistice în Maramureș
Biserică din lemn

Bisericile din lemn

Lemnul este resursa principală a regiunii și a fost folosit mult timp de localnici pentru a construi case, a sculpta porți complexe și a construi biserici. Lăcașurile de cult ocupă un rol important în cultura zonei, iar din cele aproape 100 de biserici din lemn construite, opt sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO, datorită valorii lor inestimabile. Aceste clădiri se caracterizează printr-un amestec de trăsături otodoxe cu influențe gotice.

Picturile interioare sunt și ele deosebite, reprezentând scene ale unor evenimente religioase combinate cu motive laice care reflectă viața de zi cu zi și credințele oamenilor.

Obiective turistice în Maramureș
Mănăstirea Săpânța Peri

Mănăstirea Săpânța Peri

Această mănăstire a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru oamenii din întreaga lume. Mii de turiști vin anual în Maramureș pentru a vizita biserica Mănăstirii Săpânța Peri despre care se spune că este cel mai înalt lăcaș de cult din lemn din Europa. Are 75 de metri înălțime și doar crucea din vârf măsoară 7 metri. Pentru realizarea ei s-au folosit aproximativ 4 kilograme de foiță de aur.

Cimitirul Vesel din Săpânța
Cimitirul Vesel din Săpânța

Obiective turistic în Maramureș, Cimitirul Vesel

Alături de Mănăstirea Săpânța Peri, Cimitirul Vesel este cel unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Maramureș. Situat tot în Săpânța, cimitirul iese din tiparele obișnuite ale celorlalte locuri de veci printr-o abordare unică a morții. Trecerea în neființă este văzută ca o sărbătoare și nu ca un eveniment tragic.

În Cimitirul Vesel, pe crucile specifice din lemn există câte un tablou, menit să ilustreze o trăsătură de personalitate sau o scenă semnificativă din viața celui care a părăsit această lume, alături de un poem plin de spirit. Una dintre cele mai faimoase cruci din cimitir este cea a lui Stan Ion Pătraș, cel care a făcut prima astfel de sculptură, pornind astfel ideea de cimitir vesel. Bărbatul a murit în 1977 și a lăsat moștenirea ucenicului său:

De cu tânăr copilaș
Io am fost Stan Ion Pătraș,
Să mă ascultați oameni buni
Ce voi spune nu-s minciuni.
Câte zile am trăit
Rău la nime n-am dorit,
Dar bine cât am putut
Orișicine mi-a cerut.
Vai săracă lumea mea
Că greu am trăit în ea

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei
Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, sau Memorialul Durerii din Sighet este un muzeu amenajat în clădirea fostei închisori, construită în 1897. În temutul loc de detenție au fost exterminate persoanele nedorite de regimul comunist: foști miniștri, academicieni, economiști, militari, istorici, ziariști, politicieni. Deținuții au fost ținuți în celule fără încălzire, în condiții insalubre și hrăniți mizerabil.

Cascada Cailor
Cascada Cailor

Cascada Cailor

Cascada Cailor este unul din cele mai impresionante monumente ale naturii din Maramureș. Este situată pe versantul nordic al Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea Borșa. Cascada Cailor are o cădere de apă de peste 90 metri (fiind cea mai mare cascadă din România) și își are originea într-un circ glaciar, alimentat de apa ploilor, de zăpezi și de câteva râuri subterane.

Apa cade în trepte și oferă spectatorilor o priveliște desprinsă parcă din basme, fiind un loc spectaculos atât vara cât și iarna când apa îngheață.

Călătorie cu Mocanița în Maramureș
Călătorie cu Mocanița în Maramureș

Obiective turistice în Maramureș, Mocănița

Este păcat să ajungi în Maramureș și să nu faci o plimbare cu celebra Mocăniță. Este singurul tren cu aburi de calibru îngust funcțional din Europa, iar călătoria îți va oferi o experiență de basm. Trenul pleacă de la Vișeu de Sus și traversează splendida Vale a Vaserului și parcul Natural al Munților Maramureșului.

Plimbarea durează aproximativ 7 ore, iar în tot acest timp, în fața ochilor ți se dezvăluie peisaje fantastice, cu văi abrupte, păduri verzi și ape limpezi. Prețul unui bilet variază între 12 și 15 euro pentru un adult.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *