Obiectul care nu ar trebui să existe în camera în care dormim. Mulți dintre noi se confruntă cu insomnii sau cu un somn prea puțin odihnitor. Stresul și grijile cotidienene ne urmăresc și în timpul nopții și nu permit creierului să se deconecteze complet atunci când dormim.
Trebuie să fim conștienți că somnul este la fel de important pentru o viață sănătoasă precum o dietă echilibrată și exercițiile fizice. Pentru a vă ajuta singuri să obțineți un somn odihitor este esențial să renunțați la unele obiceiuri.
Specialiștii recomandă să dormim 7-8 ore pe noapte, dar de multe ori obiceiurile pe care le avem ne împiedică să avem un somn odihnitor. Experții susțin că, înainte de a merge la culcare, este bine să evitați să faceți anumite lucruri care vă pot da somnul peste cap.
Unul din lucrurile esențiale pe care nu ar trebui să îl faceți înainte de culcare este să nu folosiți telefonul mobil și să nu vă uitați la televizor.
„Uitatul pe telefon, pe tabletă, pe laptop, la televizor înainte de somn, din cauza luminii albastre pe care o emit aceste dispozitive, au o influență negativă asupra somnului, în sensul că inhibă secreția hormonului care induce somnul. Creierul nostru crede că e zi dacă percepe lumina albastră. Este ideal să evităm cu o oră – două înainte de somn acest obicei. Ideal e să nu avem televizor în cameră, să nu-l folosim.”, a declarat Dr. Ioan Bulescu, medic Specialist ORL cu competențe în somnologie, potrivit DC Medical.
În afara celor 7-8 ore de somn, specialistul recomandă să vă stabiliți și un program de somn, astfel încât, în fiecare zi, să mergeți la somn și să vă treziți la aceleași ore.
De asemenea, este important să ne detașăm de grijile zilnice. Renunțați la gândurile legate de serviciu cu cel puțin o oră sau două înainte de somn, mai recomandă medicul.
În ceea ce privește mâncatul la ore târzii, specialistul recomandă ca cina să fie servită cu „2-3 ore înainte de a ne culca”, iar alimentele pe care le consumăm să nu fie greu digerabile.
„Cea mai ușoară masă din timpul zilei, pentru că mesele grele, copioase, pe lângă faptul că destind stomacul și fac un dezechilibru, stăm pe spate, apasă pe diafragmă și respirăm mai greu, pot să crească aciditatea în stomac și să avem în timpul nopții reflux gastro-esofagian, care ne trezește și ne deranjează și care poate să agraveze și alte probleme de sănătate.
Ar trebui să avem masa cam cu 2 ore înainte de somn și să fie cea mai ușoară”, a mai declarat medicul.
Deși exercițiile fizice sunt bune pentru un somn ofihnitor, acestea nu sun recomandate înainte de culcare, deoarece, așa cum susține Dr. Ioan Bulescu, „creierul este foarte activ după sport”. El ne sfătuiește să nu facem sport cu 2 ore înainte de somn.
Cei care au probleme cu somnul ar trebui să fie atenți inclusiv la temperatura din dormitor. În camera de somn, ideal este să avem 22-23 de grade Celsius.
Importantă este și lenjeria de pat în care dormim. Deși aceasta trebuie să fie curată, nu este recomandat să folosiți balsam sau un detergent cu miros puternic pentru a avea un somn cât mai odihnitor.