Aparatele electrocasnice pe care le avem în casă pot încărca enorm factura la curent. Unele dintre ele consumă energie electrică și dacă nu funcționează, ci doar sunt conectate la priză. Ce obiect trebuie scos din priză peste noapte, pentru a face economie la factură?
Consumul final de pe factura de curent este influențat de felul în care folosim aparatele electrocasnice din casă. Dacă unele dintre ele, precum frigiderul, trebuie să stea non-stop în priză, altele nu au nevoie să fie mereu conectate la curent. De fapt, ele nu fac decât să consume curent atunci când sunt lăsate în priză inutil.
Unul dintre aparatele care consumă cel mai mult curent atunci când este lăsat în priză peste noapte este calculatorul. Fie că vorbim despre desktop sau laptop, acesta nu ar trebui să rămână în priză, chiar dacă este oprit. Dacă obișnuiești să lași computerul în priză peste noapte, acest lucru îți poate încărca factura la curent cu câteva zeci, dacă nu chiar sute de lei.
Alte obiecte care nu ar trebui lăsate în priză atunci când nu sunt folosite sunt încărcătoarele de orice tip. După ce ți-ai încărcat telefonul, nu scoate doar mufa din telefon, ci și încărcătorul din priză. În acest fel, faci economie considerabilă la curent.
Printre aparatele care consumă energie electrică doar fiind conectate la priză se numără toate cele care au led. Televizorul, boxele, monitoarele, mașina de spălat, ceasurile electronice, espressoarele și, în general, orice are un mic afișaj sau un led care luminează non-stop încarcă factura la curent.
Citește și: Greșeala pe care trebuie să o eviți atunci când te uiți la televizor. Așa vei reduce factura la curent
În ceea ce privește aparatele care consumă mult curent atunci când funcționează, cei mai mari consumatori de energie din casă sunt: frigiderul, televizorul și mașina de spălat. Pentru a face economie, este important ca aceste electrocasnice să fie din clase energetice superioare. Un televizor LED va consuma mult mai puțin curent decât unul cu ecran tip plasmă.
Atunci când folosești mașina de spălat, alege programe scurte și setează temperaturi scăzute. Cel mai mult curent este folosit pentru a încălzi apa, așa că este important să speli la temperaturi de 30 de grade, pentru a consuma mai puțină energie. De asemenea, hainele care nu sunt foarte murdare pot fi spălate la programe express, doar pentru a fi împrospătate. În ceea ce privește programele lungi, cele care au și funcția de pre-spălare, folosiți-le doar când este neapărat nevoie.