Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă de fapt când se schimbă ora. Specialiștii avertizează

Trecerea la ora de iarnă va avea loc în dimineața zilei de 30 octombrie
Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă de fapt când se schimbă ora. Specialiștii avertizează

Ora de iarnă 2022. În acest weekend, românii vor dormi mai mult cu o oră. De duminică dimineața trecem la ora de iarnă, iar acest lucru înseamnă că ora 4:00 va deveni oficial ora 3:00. Astfel, ultima zi a acestei săptămâni va fi cea mai lungă zi din an. Iată care sunt efectele schimbării orei.

Ora de iarnă 2022. Ce se întâmplă de fapt când se schimbă ora

În fiecare an, în ultimul weekend din luna octombrie se schimbă ora. Astfel, de la ora de vară, trecem la cea de iarnă. Practic, în acest weekend se revine la ora normală care a fost schimbată odată cu introducerea sistemului orei de vară, idee vehiculată pentru prima oară de omul de știință Benjamin Franklin, în anul 1784.

Scopul trecerii la ora de vară a fost acela ca oamenii să beneficieze de mai multă lumină naturală, dar s-a luat în calcul și o eventuală creștere a productivității în domenii precum agricultura.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost intenst dezbătută, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă la care dintre cele două ore vor rămâne. Însă până acum nu a fost luată nicio hotărâre în acest sens.

Potrivit unor studii, multe persoane sunt afectate de shchimbarea orei. Un sondaj UE arată că peste 4,6 milioane de oameni resimt disconfort fizic și mental atunci când se întâmplă acest lucru. Cele mai frecvente probleme sunt cele legate de somn. Oamenii întâmpină dificultăți în a adormi sau au chiar insomnii.

Aproximativ 40% dintre respondenți au spus că au avut probleme în a se concentra, iar o treime s-au simțit irascibili.

Unele persoane acuză o oboseală puternică după schimbarea orei de vară (când ceasurile se dau înainte cu o oră), însoţită eventual de o senzaţie de disconfort şi chiar de dureri de cap.

De ce vor plăti oamenii mai mult la factura de electricitate, după trecerea la ora de iarnă

Deși nu pare a avea vreo legătură, în contextul scumpirilor la energia electrică, trecerea la ora de iarnă va veni cu un „disconfort” în buzunarul românilor. O oră în plus de iluminat în case în fiecare zi, nu înseamnă mare lucru, cu atât mai mult dacă avem becuri economice. Însă adunate, în fiecare lună însumează mai mult de o zi de iluminat plătit.

Începând de duminică dimineața, când ora 4 va deveni ora 3, lumina zilei se va vedea pe perioade tot mai scurte. Cea mai scurtă zi din an va fi cea de pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. Atunci, lumina naturală a zilei va dura doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi cea mai lungă din an și va avea 15 ore și 10 minute.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
7.7 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *