Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în această noapte în România. Cum se dau ceasurile

70 de țări au acest sistem de schimbare a orei
Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în această noapte în România. Cum se dau ceasurile

În noaptea de 29 spre 30 octombrie se schimbă ora în România. Astfel, ceasurile se dau cu o oră în urmă, iar ora 4:00 va deveni ora 3:00, ceea ce înseamnă că vom dormi cu o oră mai mult.

Ora de iarnă 2022. Se schimbă ora în această noapte în România

Schimbarea orei nu se produce simultan în toate țările din cauza diferenței de fus orar. Spre exemplu, în România se schimbă ora în ultima sâmbătă a lunii octombrie, iar anul acesta este vorba de 29 spre 30 octombrie. Astfel, trecerea la ora de iarnă se face în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 4:00 devine ora 3:00. Trecerea de la ora de vară la cea de iarnă înseamnă că ziua de 30 octombrie este cea mai lungă zi din an, având 25 de ore în loc de 24.

Începând de duminică dimineața, când ora 4 va deveni ora 3, lumina zilei se va vedea pe perioade tot mai scurte. Cea mai scurtă zi din an va fi cea de pe 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. Atunci, lumina naturală a zilei va dura doar 8 ore și 50 de minute, iar noaptea va fi cea mai lungă din an și va avea 15 ore și 10 minute.

Schimbarea orei are loc de două ori pe an, în luna martie și în luna octombrie. În primăvară se trece la ora de vară, astfel că ceasul se dă cu o oră înainte, ora 4:00 devine ora 5:00.

În ultimii ani, schimbarea orei a fost intens dezbătută, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă la care dintre cele două ore vor rămâne. Însă până acum nu a fost luată nicio hotărâre definitivă în acest sens.

Cum ne afectează schimbarea orei. Sondaj cu 4,6 milioane de oameni

Un sondaj UE la care au participat 4,6 milioane de oameni, arată că oamenii resimt un disconfort fizic și mental atunci când se face trecerea la ora de iarnă sau de vară. Multe persoane întâmpină probleme în ceea ce privește somnul, confruntându-se chiar cu insomnii.

Aproximativ 40% din cei care au participat la sondaj au declarat că s-au confruntat cu probleme de concentrare, iar o treime dintre ei s-au simțit irascibili. Unii oameni au declarat că au acuzat o stare de oboseală puternică după schimbarea orei de vară. Această oboseală a fost însoțită de senzație de disconfort și uneori dureri de cap.

În prezent, 70 de țări au acest sistem de schimbare a orei. UE a adoptat schimbarea orei în anul 1980.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *