Ora de iarnă 2023. Se dă ceasul înainte sau înapoi? Noaptea în care se schimbă ora în România

Din acest weekend, românii îşi dau din nou ceasurile înapoi cu o oră.
Ora de iarnă 2023. Se dă ceasul înainte sau înapoi? Noaptea în care se schimbă ora în România

În noaptea de sâmbătă spre duminică, românii trec la ora de iarnă! Ca-n fiecare an, și în 2023, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din octombrie, astfel că ultima noapte din octombrie va fi spre duminică, între 28 și 29 octombrie, când ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Ora 4.00 va deveni ora 3.00.

Când trecem la ora de iarnă 2023

În noaptea de 28 spre 29 octombrie, mai precis sâmbătă spre duminică, România dă ceasurile înapoi cu o oră. Această modificare va fi cea mai lungă din an, pentru că va avea 25 de ore, în loc de 24.

De regulă, trecerea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din octombrie, astflel că ora 4.00 va deveni ora 3.00. Majoritatea dispozitivelor electronice vor trece automat la ora de iarnă.

Pe de altă parte, la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00) în ultimul weekend din martie.

Deși duminică vom dormi mai mult cu o oră, specialiștii susțin că vom resimți anumite modificări în organism. Mulți dintre noi vom fi dați peste cap în primele zile de la schimbarea orei. Putem resimți iritabilitate, insomnie sau oboseală în timpul zilei, susțin experții.

La ce riscuri ne expunem

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat ce pericole ne pândesc odată cu schimbarea la ora de iarnă.

  • Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
  • Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei vulnerabilități psiho-emoționale.

Cei care suferă de anumite probleme de sănătate, de obicei cele cronice, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mult mai serioase.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Citește și: De ce se schimbă ora, de fapt. Noaptea când se trece la ora de iarnă în România

S-a votat în Parlamentul European renunțarea la schimbarea orei

Au trecut mai bine de 100 de ani de când Europa schimbă ceasurile de două ori pe an. Primăvara, atunci când se trece la ora de vară, iar apoi în toamnă, când trecem la ora de iarnă. În anul 2019, în Parlamentul European s-a discutat despre renunțarea definitivă a schimbării orei. În prezent, Europa și SUA sunt singurele regiuni de pe glob în care însă se mai schimbă ora de două ori pe an

„La nivel global, dezbaterea este clară – există mai multe țări pe glob care nu schimbă ceasul. Cercetările au arătat că schimbarea orei înainte și înapoi, chiar și doar cu o oră, afectează negativ economia, siguranța rutieră și sănătatea. Cu toate acestea, Statelor Unite, Europei și altor câteva țări, le este greu să renunțe la acest obicei”, explică Guell Sans, citată de Wired.com.

Citește și: 3 zodii cu lipici la bani toată luna noiembrie 2023. Scapă de griji și datorii, viața li se schimbă complet

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *