Ora de vară 2022. Cum se dau ceasurile: înainte sau înapoi?

Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 3 devine ora 4.
Ora de vară 2022. Cum se dau ceasurile: înainte sau înapoi?

Ca în fiecare an, trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie. Adică în noaptea de 26 spre 27 martie 2022, când ceasurile se dau înainte. Iată tot ce trebuie să știi despre ora de vară 2022. Cum se dau ceasurile şi ce efecte are această modificare asupra organismului? Trecerea la ora de vară se face în fiecare an în ultimul weekend din luna martie. Mai exact, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 3 devine ora 4.

Ora de vară 2022. Se schimbă în ultimul weekend al lunii martie

Ziua în care vom trece la ora de vară anul acesta este ziua cea mai scurtă din an. Scopul este de a beneficia de o perioadă mai îndelungată de lumină naturală. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro – Ungaria, în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului.

Dăm ceasurile cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00

Spre deosebire de perioada toamnei, când ceasurile se dau cu o oră înapoi, în primăvară vom da ceasul cu o oră înainte.

România trece la ora de vară 2022 în noaptea de 26 spre 27 martie, în ultimul weekend al primei luni de primăvară și la o săptămână după echinocțiul de primăvară 2022.

Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an. Putem spune că vom dormi mai puțin.

Cum ar putea să ne afecteze trecerea la ora de vară 2022

Se spune că schimbarea orei ar putea să afecteze unele persoane, iar organismul să sufere schimbări, starea generală fiind una de oboseală. Aceasta ar putea dura câteva zile de la schimbarea orei. De asemenea, unele persoane se confruntă cu stări de stres, anxietate sau episoade de depresii până se vor adapta la schimbarea acestei ore.

Mai mult, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Trebuie precizat că nu toate persoanele pot trece prin astfel de stări și asta depinde de la organism la organism.

Cui i-a aparținut ideea de schimbare a orei

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. El a studiat studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Practic, Franklin a dorit să economisească banii consumați pe lumânări sau lămpi cu ulei și gaz prin alinierea orelor de muncă la orele de lumină naturală.

România a adoptat acest sistem în 1917

În România, sistemul a fost adoptat prima dată în anul 1917. După război s-a renunțat la trecerea la ora de vară pentru o perioadă. Senatul SUA a adoptat pe 16 martie 2022 o măsură care va face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul Statelor Unite.

Renunțarea la ora de vară în Europa

Comisia Europeană a propus, în urmă cu ceva timp, renunțarea la schimbarea orei în Europa. Astfel că, statele membre au avut libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *