Creierul nostru are o mulțime de secrete care nu au fost încă dezvăluite, deși se fac numeroase cercetări în domeniu. Se știe, însă, că are intervale de timp din zi în care funcționează mai bine. Ora la care oamenii sunt cei mai inteligenți a fost descoperită de către cercetători.
Prof. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie a explicat care sunt orele din zi în care creierul funcționează cel mai bine.
„În timpul unei zile, sunt perioade de ridicare a activității cerebrale și de scădere a activității cerebrale. Inteligența umană este dovedită, cu maximul între orele 10 și 12 dimineața. După amiază este altă inteligență, care funcționează perfect între orele 16-18, un vârf formidabil”, spune neurochirurgul, potrivit CSID.
Medicul mai spune că noaptea, creierul nu are același randament.
„Nu lucrați noaptea, pentru că fenomenul de inteligență este low profile, nu te ajută, este o forțare și atunci forțăm creierul să lucreze”, precizează profesorul.
El mai arată că cel mai bun somn este cel dinainte de miezul nopții, dar nu mai devreme de ora 22.00. „Acest somn este necesar, trebuie să ne odihnim. Creierul trebuie să se odihnească. Spre seară, activitatea cerebrală scade, scad toate funcțiile: atenția, memoria, judecata, decizia. E bine ca deciziile să se ia dimineața, nu seara. Cel mai bun somn este între orele 22-24. Este dovedit fiziologic”, explică el.
Abilitățile noaste cognitive suferă modificări de-a lungul anilor. Unele dintre cele mai vechi teste de inteligență au clasificat toți oamenii cu vârsta peste 16 ani drept „adulti”. Astăzi, cercetătorii recunosc că creierul continuă să se dezvolte și să se schimbe pe parcursul vârstei adulte timpurii. De asemenea, ei recunosc și că există schimbări semnificative în modul în care funcționează creierul pe măsură ce îmbătrânim.
Ideile convenționale despre inteligență sugerează adesea că oamenii își ating apogeul mental destul de devreme în viață și apoi urmează un declin lung și lent până la bătrânețe.
Cercetătorii Joshua Hartshorne și Laura Germine au folosit un număr mare de participanți online pentru a strânge informații despre vârstele la care regăsim cele mai puternice abilități mentale. Ceea ce au descoperit a fost surprinzător.
Potrivit studiului publicat în jurnalul Psychological Science, diferitele aspecte ale inteligenței fluide ajung la vârf la diferite vârste, unele abilități atingând vârful până la vârsta de 40 de ani.
„La orice vârstă ai fi, unele aspecte ți se îmbunătățesc, altele ți se înrăutățesc, iar altele ajung la un platou. Probabil că nu există o vârstă la care să fi atins apogeul la majoritatea aspectelor, în niciun caz la toate deodată”, a explicat cercetătorul Joshua Hartshorne de la MIT și unul dintre autorii studiului.
Hartshorne a descoperit anterior că memoria vizuală pe termen scurt atinge vârfuri ânte 30 și 40 de ani, înainte de a începe să scadă. Într-un studiu din 2011, Germine a constatat că capacitatea de a recunoaște fețele se îmbunătățește, de asemenea, până când oamenii ajung la vârsta de 30 de ani și apoi începe un declin treptat.
Cercetând mai îndeaproape, cei doi au început să caute date de arhivă din testele de inteligență mai vechi. Ceea ce au descoperit a fost că nu părea să existe un singur vârf al nivelului mental. În schimb, abilitățile diferite păreau să atingă apogeul la vârste extrem de diferite și uneori surprinzătoare. Aceste rezultate au ajutat să le inspire investigația ulterioară asupra modului în care abilitățile mentale se schimbă odată cu vârsta.
Cel mai recent studiu s-a bazat pe un eșantion mare de participanți online, care au folosit site-urile web gameswithwords.org și testmybrain.org. Rezultatele au dezvăluit ceea ce cercetătorii au numit „eterogenitate considerabilă a momentului în care abilitățile cognitive ating apogeul”.
Cercetătorii sugerează că rezultatele lor s-ar putea datora faptului că oamenii de astăzi au mai multă educație, acces mai mare la informații și locuri de muncă mai solicitante din punct de vedere mental, decât au avut generațiile anterioare de adulți, scrie verywellmind.com.
Rezultatele sugerează că, deși creierul mai în vârstă ar putea fi într-adevăr mai lent, este probabil să fie mai precis, mai informat și mai capabil să evalueze stările de spirit și stările emoționale ale altora.
Ora la care oamenii sunt cei mai inteligenți sau vârsta la car ating apogeul unor abilități mentale au fost, astfel, surprinzătoare pentru cercetători.