Ora la care trebuie să dormi pentru a fi sănătos. Oamenii de ştiinţă oferă răspunsul

Orele de somn nu ar trebui ignorate, însă aparent, nici ora la care te culci nu este lipsită de importanță. Iată ce spun specialiștii despre asta.
Ora la care trebuie să dormi pentru a fi sănătos. Oamenii de ştiinţă oferă răspunsul

Ora la care te culci ar putea fi mai importantă decât crezi. Aceasta este asociată cu un risc mai mic de boli cardiovasculare. Cel puțin asta arată o un nou studiu publicat în European Heart Journal.

De fapt, studiul nu arată care este ora potrivită pentru somn, dar evidenţiază că persoanele care se culcă înainte de ora 22.00 sau după ora 23.00 au un risc mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. De asemenea, asta poate perturba ritmul circadian, ceea ce poate afecta hormonii, obiceiurile alimentare, digestia și multe altele.

Legătura dintre somn și bolile cardiovasculare

Cercetătorii au examinat informații de la 88.026 de persoane din Marea Britanie. Acestea au inclus date furnizate de un dispozitiv pe care l-au purtat participanții la studiu. Dispozitivul arăta orele la care au adormit și s-au trezit pe parcursul a șapte zile. Au înregistrat, astfel obiceiurile de somn ale participanților la studiu.

Când cercetătorii au urmărit 5,7 ani mai târziu (în medie), 3,6% dintre oameni au dezvoltat boli cardiovasculare

Ora la care trebuie să dormi pentru a fi sănătos

Persoanele care s-au culcat după miezul nopții au avut un risc mai mare cu 25% de a face boli cardiovasculare. Persoanele care au adormit la ora 23.00 au avut un risc cu 12% mai mare.

Dar asta nu înseamnă că, cu cât te culci mai devreme, cu atât e mai bine pentru inima ta. Cei care au adormit înainte de ora 22.00 au avut un risc cu 24% mai mare de a face boli de inimă, față de cei care s-au culcat între ora 22.00 și 23.00.

„Studiul nostru indică faptul că momentul optim pentru a merge la culcare este într-un anumit punct al ciclului de 24 de ore al corpului, iar abaterile pot fi dăunătoare sănătății”, spune David Plans, unul dintre cercetători.

Descoperirile susțin cercetările anterioare, conform cărora prea puțin sau prea mult somn ar putea dăuna sănătății noastre.

De ce femeile au un risc mai mare de a face boli cardiovasculare

Riscul de boli cardiovasculare a fost mai mare la femei, iar cercetătorii nu sunt siguri de ce. Ar putea fi din cauza modului în care sistemul nostru endocrin răspunde la întreruperile ritmului circadian. Sau vârsta ar putea avea ceva de-a face cu asta, pentru că riscul cardiovascular crește după menopauză, potrivit mother.ly.

Cert este că ora de culcare ar putea fi un factor important în riscul de boli cardiovasculare. Și dacă mai multe studii confirmă aceste constatări, s-ar putea să vedem un accent mai mare pe igiena somnului, ca o modalitate ieftină de a reduce riscul de boli cardiovasculare. Iată cum, ora la care trebuie să dormi pentru a fi sănătos, ar putea fi la fel de importantă ca și orele de somn.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
6.7 25 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *