Ne îndreptăm către o nouă pandemie? Este întrebarea care se află acum pe buzele tot mai multor oameni din domeniul medical, după ce, în Europa, au apărut, subit, zeci de cazuri de variola maimuței. Experții din domeniu par să fi reușit să identifice pacientul zero al acestei infecții și au dezvăluit în ce oraș a apărut pentru prima oară această boală endemică.
De mai bine de doi ani, asupra omenirii s-au abătut nenorociri care par să nu se mai sfârșească. După pandemia de Covid-19, care a omorât la nivel global aproape 6 milioane și jumătate de oameni, a urmat războiul declanșat de Rusia în Ucraina, care a atras din nou atenția întregii planete, mai ales după amenințările oficialilor ruși cu atacul nuclear.
Conflictul militar dintre cele două țări nu s-a încheiat, însă spreanțe de pace sunt, mai ales după recentele declarații ale președintelui Volodimir Zelensky, care a precizat, într-un interviu pentru presa din țara sa, că singura cale de încetare a focului este cea diplomatică.
Cu războiul încă în desfășurare, de câteva zile se vorbește de o nouă afecțiune care pare să se răspândească cu o viteză cel puțin asemănătoare cu cea care s-a răspândit Covid-19: variola maimuței.
Marea Britanie, Belgia, Franța, Germania, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia, SUA, Canada și Australia au raportat deja cazuri. La nivel global ar fi în prezent 127 de cazuri cu monkeypox.
Cele mai multe dintre ele au fost descoperite în Spania: 30. Oficialii iberici din domeniul sănătății au afirmat că cele mai multe dintre ele au fost identificate la un eveniment de acolo. Enrique Ruiz Escudero, șeful de sănătate al regiunii, a declarat reporterilor că o „proporție notabilă” din cazurile din Marea Britanie și din Europa sunt la bărbați homosexuali și bisexuali.
Primele 14 cazuri din Portugalia au fost raportate la homosexuali și bisexuali. Vineri, țara a raportat alte nouă cazuri, potrivit doctorulzilei.ro.
În Belgia, trei cazuri au fost legate de un festival din Anvers.
„Există motive să presupunem că virusul a fost adus de vizitatori din străinătate la festival după cazurile recente din alte țări”, au spus cei de la festival.
Darklands este un eveniment care se descrie ca un loc în care „diverse persoane din comunitatea gay se reunesc pentru a crea un spectacol unic de frăție”.
Marea Britanie a raporta tvineri 11 cazuri noi de variolă a maimuței, ajungând la un total de 20.
Belgia a devenit prima țară din lume care a introdus carantină obligatorie de 21 de zile pentru persoanele infectate cu variola maimuței, potrivit Politico.
Până în prezent, în România nu a fost identificat niciun caz de variola maimuței sau suspiciune de îmbolnăvire, a transmis duminică Ministerul Sănătății. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat însă că vor fi cumpărate câteva sute de doze de vaccin anti-variolă, pentru a avea un stoc de siguranță.
Simptomele pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului.
Majoritatea cazurilor care s-au prezentat recent la clinicile de sănătate sexuală din Europa au prezentat erupții cutanate și leziuni la nivelul organelor genitale și anusului.
Erupția cutanată sau leziunile pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
De regulă, pacienții se recuperează în câteva săptămâni, fără trateament.
Variola este o boală contagioasă, de natură virotică. În istorie a reprezentat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, omorând și desfigurând un număr colosal de persoane. Numai în secolul al XX-lea se estimează că au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni.
Boala a fost eradicată complet în 1977, în urma unei campanii intense de vaccinare. De atunci, nu a mai fost raportat niciun caz, până în zilele noastre când, subit, a apărut iar o nouă formă.