Sfânta Împărtășanie se dă credincioșilor care n-au căzut din credință și au primit iertarea păcatelor grele prin Taina Spovedaniei, după cum spun preoții. Anul acesta, Paștele se sărbătorește pe 16 aprilie, iar până pe 15 aprilie, credincioșii se află în post, considerat unul dintre cele mai dure și lungi, din an. Se spune că te poți împărtăși chiar dacă nu ai ținut toată perioada postului. Însă, există păcate pentru care nu primești Sfânta Împărtășanie, iar preotul explică mai jos care sunt condițiile.
„Prin Sfânta Împărtășanie primim Trupul Cel Înviat al lui Hristos Cel Înviat, ca arvună a învierii noastre. Și pentru că primim toți același Trup al lui Hristos, ne unim și noi întreolaltă. De aceea, Sfânta Liturghie și Euharistie întrețin în gradul cel mai înalt unitatea Bisericii”, explică părintele Dumitru Stăniloaie.
Citește și: Care sunt păcatele pentru care nu ne putem împărtăși
„Durata opririi de la împărtăşire pentru fiecare păcat de acest fel ne-o arată Molitfelnicul, la învăţătura pentru canoane (aşezată după Rânduiala Mărturisirii), dar ea poate fi scurtată după socotinţa duhovnicului, de la caz la caz”, potrivit Preotului Prof. Dr. Ene Braniște.
Citește și: Când este bine să faci sfeștania la casă. Ce trebuie să pregătești pentru sfințirea casei
Astfel că, păcătoşii aflaţi pe patul de moarte, după ce se vor mărturisi pot fi însă împărtăşiţi. Asta în cazul în care, cer aceasta, fără împlinirea canonului, sau chiar fără spovedanie şi fără ajunare.
Nu se poate da Sfânta Împărtăşanie alienaţilor sau celor ieşiţi din minte, atâta vreme cât sunt în stare de nebunie
Nu primesc Împărtășanie cei care nu au capacitatea fizică de a primi şi reţine Sfânta Împărtăşanie.
Cei îndrăciţi pot fi împărtăşiţi în momentele de luciditate, dacă nu hulesc Sfintele Taine.
Citește și: Câte zile trebuie să ții post ca să fii împărtășit. Ce spune de fapt preotul
De asemenea, cei de curând botezaţi, indiferent de vârsta lor, inclusiv pruncii, vor fi admişi la împărtăşire îndată după botez, fără nici o excepţie.
„Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție. Împărate ceresc, Mângâietorule Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori). Amin!”
„Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău. Doamne miluiește (de trei ori). Amin”.