Oamenii de știință fac noi descoperiri cu privire la variola maimuței. Potrivit celui mai recent studiu, pacienții cu variola maimuței ar putea fi infecțioși până la 10 săptămâni. O investigație recentă a demonstrat că un pacient testat după 70 de zile de la primele simptome încă este pozitiv pentru acest virus.
Virusul variola maimuței are o perioadă de incubație între 6 și 13 zile. Primele simptome sunt febra, dureri de cap, frisoane, dureri de mușchi și de spate, apoi erupție pe piele. Oamenii pot contracta acest virus dacă ating leziuni ale pielii ale persoanelor care au variola maimuței, dacă ating obiecte contaminate de persoane cu acest virus sau dacă au contact fizic apropiat cu o persoană pozitivă cu această boală.
Conform thesun.co.uk, pacienții cu variola maimuței sunt contagioși până când trec crustele de pe piele. După ce acestea dispar, persoanele nu mai sunt contagioase, deși testele arată că încă sunt pozitive cu acest virus. Este și cazul bărbatului din UK, care după 70 de zile încă avea virusul în corp.
Variola maimuței a fost deja detectată în cel puțin 17 țări, iar situația stârnește îngrijorări. Virusologii susțin că din cauza răspândirii rapide a acestui virus, ar fi suferit deja peste 50 de mutații.
Producătorul danez al vaccinului împotriva variolei, eficient și împotriva variolei maimuței, avertizează că sunt din ce în ce mai multe focare, iar acest fapt se datorează “evoluției genetice” a virusului. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că experții analizează genomul variolei maimuței.
Potrivit presei din Belgia, acolo este deja carantină obligatorie pentru persoanele care au fost depistate cu variola maimuței. Acestea trebuie să se izoleze timp de 21 de zile.