Nu cunosc pe nimeni care să reziste mirosului de pâine caldă. Atunci când coacem pâine, mirosul de pâine proaspătă din casă pur și simplu este de neegalat. Dacă ești la începuturi în arta culinară și nu te-ai încumetat să prepari pâine, deși îți dorești, ai nimerit perfect. Rețeta de pâine, descrisă mai jos, te va ajuta să plămădești prima ta pâine fără să-ți fie teamă de eșec.
Nu trebuie decât să urmezi pașii de preparare descriși detaliat mai jos. Ca o notă, întotdeauna înainte să începi a găti ceva pentru prima oară, este foarte important să citești cu atenție întreaga rețetă, atât ingredientele cât și pașii de preparare. Acest fapt, te va ajuta să ai viziune completă asupra a ceea ce vei avea nevoie să faci.
Ai nevoie de doar patru ingrediente și o tavă pentru copt pâinea. Cu frământare minimă, fără robot de bucătărie, cu această rețetă de pâine nu vei da greș. Mixul de semințe poate fi înlocuit cu alt tip de semințe cu fulgi de ceapă, usturoi sau pur și simplu poți renunța la ingrediente suplimentare. Aluatul de pâine este lăsat la dospit în două etape:
– înainte de prima etapă de dospire, aluatul de pâine se va întinde cu un sucitor in foaie groasă de 1 centimetru. Apoi se împăturește, după care se va repeta procedura de două ori. Astfel, glutenul își formează structura influențând textura miezului de pâine.
– în prima etapă aluatul se lasă la dospit pentru oră, într-un bol acoperit cu folie de plastic și un șervet de bucătărie. Bolul se lasă într-un loc călduț în
bucătărie. În prima etapă de dospire, aluatul va crește foarte mult.
– în a doua etapă, aluatul, după ce a fost întins și împăturit se lasă la dospit în tava de copt pentru 30 de minute.
Pentru a obține o pâine cu miez pufos și coajă crocantă este să pui o tăviță cu apă în cuptor. Aburul împiedică formarea prematură a cojii de pâine iar miezul are timp să crească. Temperatura de coacere a pâinii este de 250 de grade, în primele 20 de minute, apoi se reduce la 200 de grade. După coacere, pâinea se lasă la răcit pe un grătar de bucătărie, în niciun caz pâinea nu se va înveli în prosoape pentru că se va forma condens care va duce la umezirea crustei.
1. Se cerne făina într-un bol. În mijlocul făinii se face o adâncitură unde se pune drojdia uscată amestecată cu puțină apă caldă.
2. Când drojdia se activează, se amestecă cu făina de pe margine. Se adaugă semințele și sarea.
3. Peste făină, se toarnă 3/4 din apa caldă, se ung mâinile cu puțin ulei și se începe a frământa aluatul.
4. Se frământă aproximativ 4-5 minute, până se formează un aluat elastic, omogen.
5. Pe suprafața de lucru, unsă cu ulei, se întinde aluatul cu un sucitor. Foaia de aluat obținută se împăturește urmând a fi din nou întinsă. Operațiunea se repetă de două ori, apoi aluatul se pune la dospit.
6. Bolul cu aluat se acoperă cu folie alimentară și cu un prosop de bucătărie. Aluatul se lasă la dospit pentru aproximativ o oră.
7. După ce aluatul a crescut frumos în volum, pe blatul de lucru, uns cu puțin ulei, se întinde aluatul din nou, apoi se împăturește.
8. În tava de copt, unsă cu puțin ulei, aluatul se lasă din nou la dospit. Tava se acoperă cu folie de plastic. Aluatul va crește din nou.
9. Într-o tăviță se pune apă și se dă la cuptorul încins la 250 de grade. Aburul va ajuta pâinea să se coacă complet fără a se forma prematur coaja pâinii.
10. După a doua dospire, se repetă operațiunea de întindere și împăturire a aluatului. La final, se dă o formă sferică, se pune în tava de copt și se dă la cuptorul pre încins. Aluatul de pâine nu se unge cu ulei, ou sau apă. Se coace ca atare.
11. Timp de 20 de minute nu se deschide ușa cuptorului. După ce au trecut 20 de minute se reduce temperatura cuptorului la 200 de grade. În aproximativ
30 de minute, pâinea se va coace iar coaja va fi rumenă.
12. Pâinea se scoate din cuptor și se lasă la răcit pe un grătar, fără a fi acoperită.
Să vă fie de folos!