Pâinea preferată a lui Nicolae Ceauşescu. Rețeta tradițională face furori azi peste hotare

Pâinea preferată a lui Nicolae Ceauşescu. Rețeta tradițională face furori azi peste hotare

Pâinea preferată a familiei Ceaușescu, pita de Pecica, a devenit produs recunoscut la nivel european. Specialitatea mâncată cu poftă de fostul dictator s-a alăturat, astfel, celor 11 produse românești protejate.

Pâinea adorată de Ceaușescu, devenită simbol al României

Pita de Pecica, pâinea mâncată la fiecare masă de familia lui Nicolae Ceușescu, a devenit produs protejat, alături de alte 11 produse românești recunoscute la nivel european. Printre ele se numără și salamul de Sibiu, dar și magiunul de prune din Topoloveni. Rețeta și modul de preparare al pitei se păstrează de mai bine de 100 de ani.

În brutării se folosește și acum rețeta străveche, care l-a cucerit pe fostul disctator. Rețeta este, însă, foarte simplă: făină de grâu, apă, drojdie, sare, totul în cantități exacte, nici mai mult, nici mai puțin din niciun ingredient. Acest lucru nu s-a schimbat în atât de multe generații. De asemenea, pâinea este coaptă direct pe vatra încălzită a cuptorului tradițional, modernizarea procesului de fabricație neputând fi pusă nici măcar în discuție.

„Este rezultatul unei comunități și am făcut-o în amintirea bunicilor. Această pită de Pecica nu a fost o necesitate, a fost un vis și o certitudine care să asigure calitatea pitei pentru a fi certificată la nivel european”, a declarat Marinela Pretan, președinte Asociația de producători Arădeanca.

Pita de Pecica a trecut deja granița și este prezentă la mai multe târguri de profil.

”Pita de Pecica se vine deja în două țări străine, în Austria și Germania. Când am fost plecat în Viena și am oprit la un restaurant să mănânc mi s-a servit pâine de la Pecica. Ospătarul nu știa că sunt primarul orașului și a început să laude pâinea”, a declarat Petru Antal, primarul orașului Pecica.

Oamenii care degustă pita de Pecica sunt fermecați de gustul acesteia. Metoda unică de fabricație, grâul recoltat din împrejurimi și pasiunea primarilor au pus pita de Pecica pe lista produselor protejate de Uniunea Europeană.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *