Până când se mai poate circula cu trenul fără ca elevii să aibă carnetul vizat la zi, în 2024

Până când se mai poate circula cu trenul fără ca elevii să aibă carnetul vizat la zi, în 2024

Elevii din România mai pot beneficia de călătorii gratuite cu trenul pe baza carnetului de elev vizat pentru anul școlar 2023-2024, până la data de 30 septembrie 2024, conform unui comunicat recent emis de CFR Călători. După această dată, gratuitatea se va acorda doar în baza actelor vizate pentru noul an școlar, 2024-2025. Astfel, elevii sunt încurajați să își actualizeze documentele pentru a continua să beneficieze de facilitățile oferite de compania feroviară.

Circulația elevilor cu trenul CFR

Pentru elevii care au absolvit clasa a XII-a în anul școlar 2023-2024, perioada de călătorie gratuită este limitată până la 9 septembrie 2024. După această dată, aceștia își pierd oficial statutul de elev și nu mai pot beneficia de gratuitate la călătoria cu trenul. CFR Călători subliniază că, pentru acești absolvenți, facilitățile de transport se încheie odată cu începerea noului an școlar, când ei nu mai sunt considerați elevi.

CFR Călători a reamintit în comunicat faptul că, pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat sau autorizat, beneficiile includ bilete gratuite la toate categoriile de trenuri (Regio, InterRegio, InterCity), la clasa a 2-a, și tarife gratuite pentru rezervarea locurilor. De asemenea, aceștia pot accesa abonamente lunare pentru un număr nelimitat de călătorii gratuite, la clasa a 2-a. Totuși, dacă doresc să călătorească la clasa superioară sau în vagoane de dormit și cușetă, vor trebui să plătească diferențele tarifare și costurile de rezervare.

Documente necesare pentru elevi

Pentru a beneficia de aceste facilități, elevii trebuie să prezinte carnetul sau legitimația de elev, vizat(ă) pentru anul școlar în curs, care trebuie să conțină numele și prenumele elevului, precum și codul numeric personal (CNP). De asemenea, pot prezenta o adeverință emisă de unitatea de învățământ care dovedește calitatea de elev.

Această adeverință trebuie să respecte modelul prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 810/2023 și trebuie să fie prezentată în original. În cazul în care elevii călătoresc în grup, aceștia pot prezenta o adeverință colectivă, emisă de școala de apartenență, conform aceleiași hotărâri guvernamentale.

CFR Călători a subliniat că doar aceste tipuri de documente sunt acceptate pentru emiterea biletelor și abonamentelor gratuite. Alte forme de adeverințe sau documente nu vor fi luate în considerare, iar elevii care nu prezintă documentele corecte riscă să piardă beneficiul călătoriilor gratuite.

Compania feroviară încurajează elevii și părinții să fie atenți la termenele și condițiile impuse, astfel încât să evite situațiile neplăcute de la începutul lunii octombrie, când documentele neactualizate nu vor mai fi acceptate. CFR Călători continuă să ofere aceste facilități pentru a sprijini educația și mobilitatea elevilor din România, facilitând astfel accesul acestora la școli și instituții de învățământ, indiferent de localitatea de domiciliu.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *