Până când se pot depune cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei. Termenul a fost prelungit

Când este ultima zi de depunere a solicitărilor

Scris de: Daoud Andra

26 Oct. 2023

Până când se pot depune cererile pentru tichetele educaționale de 500 de lei. Termenul a fost prelungit

Guvernul acordă și în acest an vouchere educaționale pentru anumite categorii de elevi români, iar data până la care acestea pot fi solicitate a fost prelungită. În total, peste 400.000 de elevi ar urma să beneficieze de ajutorul în valoare de 500 de lei pentru rechizite și haine. Până când se pot depune cererile pentru tichetele educaționale și cum vor fi acordați banii.

Tichete educaționale pentru elevii români

La începutul anului școlar, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a depus o Ordonanță de Urgență privind acordarea tichetelor educaționale în anul 2023-2024. Potrivit OUG, 410.000 de elevi români ar urma să beneficieze de ajutorul de la stat, menit să stopeze abandonul școlar. Potrivit proiectului inițial, cererile ar fi trebuit să fie depuse de părinți în primele 25 de zile din acest an școlar.

Un nou document publicat în Monitorul Oficial recent arată că intervalul de solicitare a tichetelor s-a extins. OUG 83/2023 s-a modificat, iar anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvând al Guvernului, în urmă cu câteva zile. Ulterior, documentul a fost publicat cu noua dată-limită de depunere a cererilor.

Tichete educationale de 500 de lei 2023. Unde trebuie depuse cererile si care este data-limita
Tichete educationale de 500 de lei

Până când se pot depune cererile pentru tichetele educaționale

Astfel, termenul a fost extins, iar data până la care pot fi solicitate voucherele educaționale este 26 noiembrie. Părinții elevilor și preșcolarilor din medii defavorizate trebuie să depună la unitatea de învățământ o cerere pentru acordarea sumelor de 500 de lei. Banii aferenți rechizitelor și hainelor vor fi virați pe suport electronic și nu pot fi schimbați în numerar sau folosiți pentru altceva decât cumpărături pentru copii.

Citește și: Ce valoare au bursele elevilor în anul școlar 2023-2024. Pe ce dată se fac plățile în fiecare lună

“Reprezentantul legal sau reprezentanții legali, tutorele/tutorii potențialilor destinatari finali, care se încadrează în condițiile de eligibilitate prevăzute la art. 4, depun la unitatea de învățământ cererea prevăzută la alin. (1), în termen de 45 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și 25 de zile calendaristice de la începutul cursurilor pentru anii școlari aferenți perioadei 2024—2027”, se arată în OUG.

După depunerea actelor de către părinți, urmează verificare acestora, pentru a stabili ce elevi se încadrează pentru a primi ajutorul. Tichetele educaționale sunt valabile un an, din momentul în care ajung la beneficiari.

Categoriile de copii care au dreptul să primească tichete educaționale

Potrivit legii, pot primi vouchere educaționale preșcolarii cu vârsta de peste 3 ani. De asemenea, primesc tichete și elevii de la ciclul primar și de la gimnaziu. Beneficiază de tichete în valoare de 500 de lei următoarele categorii de copii:

”a) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar înscrişi în învăţământul de stat care îndeplinesc condiţiile, în luna iulie a fiecărui an, pentru obţinerea sprijinului educaţional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările şi completările ulterioare;

Citește și: Când intră bursele elevilor pe card în anul școlar 2023-2024. Când se fac plățile

b) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat primar înscrişi în învăţământul de stat primar care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară;

c) copiii dezavantajaţi din învăţământul de stat gimnazial înscrişi în învăţământul de stat gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul naţional de rechizite şcolare, conform Ordonanţei Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite şcolare în anul şcolar 2001-2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 126/2002, respectiv care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *