Până la ce vârstă cresc fetele. Ce factori influențează, de fapt, creșterea

Adolescența vine cu câteva schimbăi importante pentru tineri. Dintre toate aceste schimbări, creșterea este poate cea care iese cel mai mult în evidență.
Până la ce vârstă cresc fetele. Ce factori influențează, de fapt, creșterea

Creșterea copiilor implică multe amintiri de neuitat pentru părinți. Este o etapă atât de încântătoare, încât fiecare fază pare să vină și să plece devreme. Ca părinte nu poți să nu îți pui întrebarea : până la ce vârstă cresc fetele?

Adolescența este o perioadă complicată care vine cu multe schimbări fizice

Adolescența vine cu câteva schimbăi importante pentru tineri. Dintre toate aceste schimbări, creșterea este poate cea care iese cel mai mult în evidență.

Știați că începutul și sfârșitul creșterii nu sunt același pentru fete și băieți? Citiți articolul nostru pentru a afla cât de mult cresc fetele.

Caracteristicile particulare ale corpului băieților și fetelor au diferențe clare în creșterea lor. În mod uimitor, fetele ajung la pubertate înaintea băieților și experimentează o perioadă mai timpurie de creștere.

Până la ce vârstă cresc fetele
Până la ce vârstă cresc fetele

Înainte de a ne uita la fiecare etapă de creștere pentru fete, trebuie menționat că creșterea despre care vorbim nu se referă doar la înălțime.

Într-adevăr, vom vorbi despre greutate, maturitate sexuală și, de asemenea, despre procese biologice interne. Băieții intră în pubertate în jurul vârstei de 10 ani, în timp ce fetele încep pubertatea cu aproximativ un an mai devreme.

Evoluția fete vs. băieți

Această fază din viața fetelor este determinată de apariția mugurului de sân. Aceasta este o mică umflătură de țesut care marchează începutul dezvoltării sânilor. În mod similar, caracteristicile sexuale secundare apar mai devreme la fete decât la băieți. Aceste caracteristici secundare sunt în principal dezvoltarea sânilor și creșterea ratei de grăsime corporală la fete. La băieți, este aspectul pufului pe față.

Pubertatea se încheie în jurul vârstei de 13 ani pentru fete și 14 ani pentru băieți. În orice caz, această etapă deschide calea pentru următoarea fază de creștere: adolescența.

La fete, reglarea hormonală se modifică. Organismul produce în principal un hormon care eliberează gonadotropine hipofizare numite și GnRH, estrogen și progesteron. De asemenea, produce o cantitate mai mică de testosteron, hormonul predominant în organism la bărbați.

Schimbările care au loc în organism

  • Transpirația este mai abundentă și pielea devine mai grasă.
  • Puful apare pe corp, mai ales pe părțile intime.
  • Creștere în înălțime și greutate: în general, există o creștere de 20 până la 30 cm în înălțime și 7 până la 10 kg în greutate. Desigur, acestea sunt doar variabile și totul depinde de fiecare organism.
  • Creșterea sânilor și creșterea dimensiunii șoldurilor și picioarelor. Această creștere se datorează creșterii nivelului de grăsime din organism.
  • Începutul menstruației și dezvoltarea organelor sexuale. Debutul menstruației, numită menarhă, nu trebuie echivalat cu debutul pubertății. Această etapă poate începe până la doi ani mai târziu.

Alți factori care înfluențează creșterea

  • Dieta: cu cat dieta este mai sanatoasa si mai echilibrata, cu atat dezvoltarea fizica este mai favorizata. Acest concept se aplică în mod clar în perioada adolescenței.
  • Odihnă: a avea un somn de calitate și suficient face ca organismul nostru să genereze o cantitate optimă de somatotropină.
  • Exercițiul fizic: printre toate beneficiile activității fizice, le găsim pe cele pentru dezvoltarea mușchilor și a oaselor. În plus, stimulează apetitul și somnul și îmbunătățește metabolismul.
  • Sănătate: În cele din urmă, durerile cauzate de boli de inimă, alimente, creștere sau hormonale pot avea un efect negativ asupra dezvoltării, potrivit informațiilor de pe etreparents.com.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
7.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *