Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaunul auto. Apare menționat clar în lege

Siguranța copilului este prioritatea oricărui părinte
Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaunul auto. Apare menționat clar în lege

Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaunul auto. Potrivit Legislației Rutiere, părinții trebuie să țină cont de câteva reguli atunci când pornesc la un drum cu mașina alături de copilul lor. Din textul de mai jos puteți afla până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaunul auto, dar și când poate sta în dreapta șoferului, fără să fie pus în pericol.

Până la ce vârstă trebuie pus copilul în scaunul auto

Siguranța copilului este prioritatea oricărui părinte. Drept urmare, atunci când vine vorba ca micuțul să se deplaseze în mașină, el trebuie să fie transportat în siguranță.

Despre acest lucru este precizat și în Legislația României. Această legislație a adus modificări Codului Rutier prin Hotărârea Guvernului nr 11/2015 și a intrat în vigoarea începând cu 14 februarie 2015.

Conform acestei hotărâri, copiii care au o înălțime de până la 135 de cm pot circula într-un autovehicul. Asta doar dacă sunt așezați pe bancheta din spate într-un scaun auto special.

Ce trebuie să știți despre modificările Codului Rutier

  • legea nu specifică o vârstă anume, ci mai mult se ghidează după înălțimea minimă până la care copilul este obligat să se afle într-un scaun auto.
  • înălțimea de 135 de cm ar trebui să fie atinsă cu aproximație de către un copil, după vârsta de 7 ani.
  • până la vârsta de cel puțin 2 ani- și până la vârsta de 4 ani, scaunul copilului ar trebui poziționat cu spatele în sensul invers al direcției de mers.
  • Când copilul a atins înălțimea de 135 de cm sau chiar a depășit-o, poate circula direct așezat pe banchetă.  Însă în continuare pe bancheta din spate a mașinii.

Locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat de către un copil doar atunci când:

  • Copilul ajunge la înălțimea de 150 de cm, la vârsta de aproximativ 12 ani.
  • Acest lucru este permis doar dacă acel copil se află cu fața către direcția de mers, nu cu spatele și nu într-un scaun auto.
  • Când copilul nu a ajuns la înălțimea de 150 de cm, lucrurile se schimbă. Locul din dreapta șoferului poate să fie ocupat numai de copii așezați într-un scaun auto. Scaunul trebuie să fie îndreptat invers direcției de mers.

Se recomandă totuși, ca scaunul să fie montat pe scaunul din dreapta șoferului. Asta doar în cazurile în care nu se poate monta pe bancheta din spate.

În cazul în care copilul are o problemă de sănătate, scaunul ar trebuie să fiemontat pe scaunul din spate.

Mai mult, este important ca însoțitorul copilului să dovedească cele prezizate mai sus, din punct de vedere medical, în cazul în care este cerut de către un organ al legii.

Este important să alegeți scaunul auto potrivit pentru copilul vostru. De asemenea, el trebuie montat în siguranță, iar copilul trebuie să fie prins în centurile de siguranță.

În caz contrar puteți primi amenzi uriașe de la poliție. Prin urmare, trebuie să vă asigurați că siguranța copiilor voștri este prioritară pentru voi și realizată în condiții optime si corecte. Ținând cont de toate sfaturile precizate mai sus, copilul vostru va circula în siguranță.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *