Până la ce vârstă trebuie să stea copilul în scaun auto 2024? Ce spune legea

Iată ce trebuie să știi dacă ai copii și călătorești cu mașina personală!
Până la ce vârstă trebuie să stea copilul în scaun auto 2024? Ce spune legea

De-a lungul timpului, mașinile s-au tot modernizat. În plus, acestea au devenit tot mai sigure, dar, cu toate astea, centura de siguranță nu poate proteja un copil mic. Astfel, acesta poate fi transportat doar într-un scaun adaptat pentru vehicul. Dar până la ce vârstă trebuie să stea copilul în acest dispozitiv? Află răspunsul la această întrebare din rândurile de mai jos!

Până la ce vârsta se trasportă copilul în scaun auto

Ori de câte ori călătorim cu copiii trebuie să avem grijă ca aceștia să fie în siguranță. Scaunele auto, la fel ca și centurile de siguranță, pot salva vieți în cazul unor accidente, chiar și minore.

Din păcate, însă, foarte multe persoane de la noi din țară nu au consultat nici măcar o dată legislația actuală privind transportul copiilor. Ce ar trebuii să știe toții părinții din România care au mașini personale?  Iată până la ce vârstă ar trebui folosite scaunele auto.

Ce se arată în legislație?

Iată ce se arată la Art. 97 din Legea circualției:

  • copiii cu o înălțime de până la 135 cm pot fi transportați în autovehicule echipate cu sisteme de siguranță pentru conducător și pasageri […] doar dacă sunt fixați sau prinși cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul;
  • transportul copilului în condițiile prevăzute anterior se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

Acestea fiind spuse, părinții nu au voie să țină copilul în brațe atunci când se deplasează cu mașina. Micuții pot fi transportați doar într-un scaun adaptat pentru vehicul. În plus, copilul din scaun este fixat cu centura de siguranță.

Citește și S-a schimbat legea privind acordarea alocațiilor pentru copii. Modificarea despre care trebuie să afle toți părinții!

Ce amenzi primesc părinții care nu respectă regulile

Părinții care nu țin cont de reguli sunt sancționați cu amenzi cuprinse între 660 și 825 de lei. Mai mult decât atât, conducătorul auto primește și 3 puncte de penalizare.

De reținut că, potrivit legii, un copil poate călători pe locul din față al mașinii doar după vârsta de 12 ani, însă este obligatoriu ca minorul să aibă înălțimea de minimum 1.50 metri.

Citește și Prințul Harry și Meghan Markle le-au schimbat numele de familie copiilor lor. Cum se numesc acum!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *