Panourile solare, un pericol la ieșirea din uz. Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu sunt reciclate

Panourile solare, un pericol la ieșirea din uz. Ce se întâmplă, de fapt, dacă nu sunt reciclate

Încă de anul trecut, a fost introdus în România programul de finanțare pentru panourile fotovoltaice, încurajând astfel cât mai multe persoane să aleagă acest gen încălzire a locuințelor. Panourile solare sunt compuse din celule fotovoltaice ce transformă lumina soarelui în electricitate și reprezintă cea mai ecologică soluție generatoare de energie verde. În prezent există peste 4 milioane de tone de panouri solare fotovoltaice instalate în Europa, iar cererea este în continuă creștere. Astfel că, în prezent se pune accentul pe producția panourilor voltaice, însă puțini se preocupă de ce se va întâmpla cu acestea odată ce vor ieși din uz.

Ce se întâmplă când panourile solare ajung la groapa de gunoi

Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE explică ce substanțe toxice conțin panourile voltaice și cum vom ajunge să avem peste 60 de milioane de tone de deșeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi, dacă nu implementăm încă de pe acum un sistem sănătos de reciclare a acestora.

„Nu tot ceea ce pare durabil este și prietenos cu mediul odată ajuns la sfârștiul ciclului de viață. Când aceste panouri ajung la gropile de gunoi, se risipesc resurse valoroase. Cele pe bază de siliciu conțin 76% sticlă, 10% plastic, 8% aliminiu, 5% siliciu, 1% metale. Panourile fotovoltaice pe bază de film subțire conțin: 1% metale, 6% alumiuniu, 4% plastic, 89% sticlă. Și pentru că panourile solare conțin metale toxice, cum ar fi plumbul, care se pot scurge pe măsură ce se descompun, groapa de gunpi creează de asemenea noi pericole pentru mediu”, transmite Cristian Pocol celor care se pregătesc să facă o astfel de achițizie.

Care este durata de viață și cum pot fi reciclate panourile solare?

Pe măsură ce combustibilul fosil devine tot mai puțin și mai costisitor, din ce în ce mai mulți români se orientează către energia solară și eoliană. Astfel că, în ultima vreme, panourile solare fotovoltaice au devenit una dintre cele mai utilizate alternative pentru producerea de energie electrică regenerabilă.

Chiar dacă la prima vedere pare că au o durată de viață inepuizabilă, se pare însă că panourile nu sunt pentru totdeauna.

Care este speranța de viață a panourilor solare

Potrivit studiilor, speranța de viață a panourilor solare este de aproximativ 25-30 de ani. După ieșirea din uz, care poate interveni și mai devreme, ele devin deșeuri electronice și, de aceea, trebuie gestionate corect conform legislației. Dacă procesele de reciclare nu ar fi puse în aplicare, până în anul 2050 ar exista 60 de milioane de tone de deșeuri din panouri fotovoltaice în gropile de gunoi.

Vestea bună este că acestea pot fi reciclate în proporție de peste 90%, iar doar prin colectarea și reciclare responsabilă se poate susține economia circulară. „96% dintre materialele reciclate pot fi folosite pentru a produce noi panouri solare fotovoltaice. Rama de aluminiu este 100% reutilizabilă. Gravarea plachetei de siliciu și topirea în plăci se reutilizează în proporție de 85%. Sticla este 95% reutilizabilă”, ne-a mai spus Președintele Asociației RESPO DEEE.

Cristian Pocol
Cristian Pocol

Cât vom câștiga dacă reciclăm panourile fotovoltaice?

„Dacă panourile fotovoltaice ar fi reciclare corect, până în 2030 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. S-ar obține 60 de milioane de noi panouri solare fotovoltaice din materiale reciclare și o capacitate suplimentară de 18 gigawați oră prin panouri reciclate. În aceeași situație, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari. S-ar obține 2 miliarde de noi panouri solare din materiale reciclare și capacitate suplimentară de 630 gigawați pe oră prin panouri reciclate. În plus, prin reciclarea panourilor solare fotovoltaice, vom recupera materiale precum cabluri, cadmiu, componente individuale, sticlă, plumb, metal, plastic”, a mai spus Cristian Pocol. Doar la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat până acum o directivă care precizează exact că producătorii trebuie să finanțeze activitatea de colectare și reciclare a panourilor în momentul în care acestea vor ieși din uz. Este de așteptat astfel ca aceste măsuri să producă efecte pozitive în următoarea perioadă.

Din păcate, în România acestă directivă nu este foarte bine reglementată, astfel că Asociața Respo DEEE se dedică unui proces de colectare și reciclare a deșeurilor electrice și electrocasnice, performant, proces care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și proces tehnologic la standarde ridicate. Serviciile există pentru a crea un sistem eficient de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE. Totul cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător. Astfel că, asociația oferă preluare și transport gratuit al acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro sau telefonic la Tel Verde 0800 800 219, recipientele potrivite, precum cutia sau pubele, pe care le umple cu deșeurile pe care doresc să le recicleze. Când le au gata, sună la același număr de telefon și un colector va veni să preia gratuit deșeurile și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclare corespunzător.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 9 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *