Ai poftă de papanași, dar ți-e teamă de calorii? Eh, uite că avem o rețetă ușoară de papanași de care te poți bucura fără a avea sentimentul acela de vinovăție :). Această variantă de papanași este mai sănătoasă și mai slab calorică. În primul rând papanașii se fierb și se fac doar dintr-un amestec de brânză de vaci, ouă și griș.
Cum se prepară aluatul cu brânză dulce de vaci pentru papanași
Zahărul poate fi înlocuit cu îndulcitor natural, cum ar fi xilitol sau eritritol iar topping-urile pot fi cu dulceață de casă fără zahăr, sos de vanilie sau de ciocolată, sau pot varia după preferințe. Rețeta de papanași de mai jos este potrivită și pentru copii, fiind un dulce de casă mult mai sănătos decât cele din comerț.
În primul rând este importantă alegerea brânzei de vaci, brânza de vaci pentru papanași este de preferat să fie o brânză cu un procent de grăsime ridicat și bine scursă de zer.
Dacă brânza este cu un procent de grăsime scăzut, va intra mai mult griș în compoziție iar textura papanașului va fi gumată.
Toamna aduce cu ea o explozie de arome și culori, iar dovleacul este, fără îndoială, unul dintre ingredientele vedetă ale sezonului. Cu gustul său dulce…
Toamna aduce cu sine o paletă de culori calde și bogate, dar și arome care ne îmbie simțurile și ne încălzesc sufletul. Fructele de sezon,…
O altă recomandare este să lăsați compoziția de aluat la odihnă pentru 30 de minute. Astfel, grișul are timp să absoarbă lichidele din compoziție, rezultând papanași pufoși, nu cauciucați.
Dar să trecem la treabă!
Ingrediente pentru papanași fierți
Pentru aluat
- 500 grame brânză de vaci grasă
- 200 grame griș
- 20 grame zahăr pudră sau îndulcitor
- 2 ouă întregi
- coajă de lămâie
Pentru ornat
- 100 grame pesmet
- 10 grame zahăr brun sau alb
- 20 grame scorțișoară sau miez de nucă măcinat
- 20 grame unt
Topping
Mod de preparare papanași fierți
- Într-un bol încăpător se amestecă brânza cu zahărul, ouăle întregi, grișul și coaja de lămâie. Cu o lingură se amestecă energic până se omogenizează ingredientele.
- Aluatul obținut se lasă deoparte 30 de minute, astfel grișul se hidratează de la lichidele din compoziție.
- Se pune apă la fiert cu un praf de sare.
- Cu palma udă se formează bile din aluatul de griș. Bilele formate se mai lasă la odihnit pentru 5- 10 minute, cât se prepară pesmetul.
- Într-o tigaie se topește untul peste care se adaugă pesmetul. Când pesmetul se rumenește se adaugă nuca măcinată și zahărul tos. Se amestecă bine și se lasă câteva minute pe foc mediu.
- Bilele de aluat se pun pe rând în apa care clocotește deja. Pe măsură ce papanașii fierb se vor ridica la suprafața apei. Se mai lasă la câteva minute la
fiert, la foc mic, cu capacul pe jumătate pus.
- Papanașii se scot cu o spumieră și se pun în tigaia cu pesmet. Papanașii se rostogolesc în pesmet până vor fi acoperiți complet apoi se transferă pe un platou.
- Se face un sos din smântână frecată cu zahăr pudră vanilat și se toarnă peste papanași. Delicios!
Să vă fie de folos!
Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te
interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!