Se știe de multă vreme că unele specii de păsări se pot hrăni, împerechea și chiar dormi în timp ce zboară, însă este una care poate zbura până la zece luni fără întrerupere. Această pasăre incredibilă își petrece 99% din timp în aer. Despre ce zburătoare este vorba.
Este o pasăre mică de aproximativ 35 sau 40 de grame și totuși poate sta în aer luni de zile. Este puțin mai mare decât o rândunică și are aripi lungi care seamănă cu o semilună în zbor. Are penaj negru sau maroniu, cu o pată albă sau cenușie pe gât.
Această pasăre incredibilă își petrece 99% din timp în aer, în cele zece luni ale anului în care nu se reproduce, și acolo poate mânca insecte și chiar aduna pene mici pentru cuiburi. Este o pasăre migratoare, răspândită în aproape toată Europa, în nordul Africii și Asia. Iernează în latitudinile calde ale Africii, în special la sud de ecuator, în timp ce primăvara începe să migreze spre nord.
Este vorba despre drepneaua neagră (Apus apus), care deține în prezent recordul pentru cea mai îndelungată perioadă petrecută în aer. Datele adunate de ornitologi arată că unele exemplare petrec până la zece luni fără a ateriza nici măcar o dată, dar dorm planând pe curenții de aer cald.
Drepneaua neagră este una dintre cele mai iuți zburătoare dintre păsările lumii, alături de drepneaua mare, capabilă să dezvolte o viteză de peste 200 km pe oră. În plus, este o specie monogamă, la care perechea se păstrează pentru toată viața, manifestând totodată și o fidelitate mare pentru locurile de cuibărit.
Începând cu anii 1960, ornitologii speculaseră cu privire la capacitatea acestei păsări de a sta în aer pentru perioade lungi de timp, dar nu aveau tehnologia care să dovedească acest lucru. Confirmarea venit abia în 2016, când un studiu a arătat că drepneaua neagră poate zbura aproape non-stop.
Potrivit National Geographic, o echipă de cercetători de la Departamentul de Biologie al Universității Lund a montat dispozitive de urmărire pe 19 păsări și a descoperit, cu uimire, că într-o perioadă de zece luni, animalele au petrecut 99% din timp în aer.
Câteva dintre păsările din studiu nu au aterizat deloc în cele zece luni. Drepneaua neagră este o pasăre făcută pentru zbor.
Drepneaua neagră are o rată de supraviețuire mai mare comparativ cu celelalte păsări, iar specialiștii cred că acest lucru se datorează timpului îndelungat petrecut în aer. Datele arată că drepneaua neagră poate ajunge până la vârsta de 21 de ani și poate zbura, în total, peste trei milioane de kilometri.
Nimeni nu știe de ce, dar în fiecare zi cu doar câteva minute înainte de răsăritul soarelui și cu câteva minute înainte de apusul soarelui, drepneaua neagră se lansează urcând timp de o jumătate de oră, până ajung la 2.000 sau 3.000 de metri altitudine. În mod surprinzător, dimineața rata de coborâre este de două ori mai rapidă decât ascensiunea, în timp ce la apus este invers.