Pască cu aluat de cozonac. Cea mai bună rețetă. Așa o făceau bunicile la țară

Rețeta detaliată de Pască tradițională cu brânză dulce și aluat de cozonac

Scris de: Oana Matei

14 Apr. 2023

Pască cu aluat de cozonac. Cea mai bună rețetă. Așa o făceau bunicile la țară

Pasca este un desert specific sărbătorii creștine a Paștelui și este considerată o tradiție religioasă în multe comunități creștine. Este asociată cu celebrarea Învierii lui Isus Hristos, evenimentul central al sărbătorii creștine, și este pregătită și consumată în timpul sărbătorilor pascale ca un simbol al credinței creștine și al învierii lui Isus Hristos.

Rețeta tradițională de pască cu aluat de cozonac

Pasca are o semnificație simbolică profundă în tradiția creștină. De exemplu, forma rotundă a pascăi simbolizează piatra rotundă care a fost rulată de la mormântul lui Isus după Înviere. De asemenea, pașca poate fi decorată cu un crucifix sau o cruce, care simbolizează moartea și învierea lui Isus Hristos. Ouăle, care sunt adesea folosite în decorarea pascăi, simbolizează viața nouă și renașterea. Regulile liturgice au stabilit faptul că, în perioada dintre Învierea Domnului și Înălțarea Sa, locul colivei de grâu și al colacului este luat de pască și de ouă roșii.

Rețeta tradițională de pască constă în prepararea unui aluat de cozonac, umplut cu brânză proaspătă de vaci. Iată rețeta simplă de pască cu brânză proaspătă de vaci și cozonac pufos:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 grame de făină albă
  • 100 grame de unt moale
  • 4 gălbenușuri de ou
  • 100 grame de zahăr pudră
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 10 grame de drojdie proaspătă sau 1 pachet de drojdie uscată
  • 100 mililitri de lapte călduț

Vezi și Care este pluralul cuvântului pască. Puțină lume știe asta

Ingrediente pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci proaspătă
  • 6 ouă mari
  • 200 grame zahăr
  • 50 grame griș
  • 100 grame smântână fermentată grasă
  • 200 grame de stafide
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 praf de sare

Mod de preparare:

  1. Se pune drojdia în 50 mililitri lapte călduț, cu o lingură de făină și cu o lingură de zahăr. Cu o furculiță se zdrobește drojdia( dacă este proaspătă) și se amestecă cu laptele. Drojdia se activează după 10 minute.
  2. Într-un bol, mai mare se pune făina și un praf de sare. Se adaugă drojdia activată, cele 4 gălbenușuri, zahărul, coaja rasă de lămâie și zahărul vanilat. Se amestecă ingredientele, peste care treptat se toarnă laptele.
  3. Se continuă frământarea până când  aluatul  La final, se adaugă untul moale și se continuă frământarea până când untul este încorporat. Procedeul de frământare este exact ca la cozonac, aluatul se ”bate”, se trântește până ies toate bulele de aer din el.
  4. Aluatul se acoperă cu un șervet și se lasă la crescut până își dublează volumul.
  5. Separat, într-un castron se pregătește umplutura de brânză: se amestecă brânza proaspătă, bine scursă, cu smântâna groasă, zahărul,  ouăle, stafidele și un praf de sare. Cu o lingură se amestecă toate ingredientele apoi se adaugă cele 50 grame de griș. Rolul grișului este de a absorbi umiditatea și de a da o textură mai legată a compoziției de brânză.
  6. După ce aluatul a crescut se împarte în trei părți, astfel: baza (cca. 400 grame), colacul ( cca. 400 grame) și crucea (cca. 150 grame).
  7. Pentru bază, cu ajutorul unui sucitor, se întinde bucata de aluat. Din bucata de aluat pentru margine, se rulează două suluri subțiri, care se vor împleti. Din ultima bucată de aluat, se modelează crucea, tot din câte două suluri împletite.
  8. Într-o formă de copt rotundă, de preferat cu marginile detașabile, se tapetează cu hârtia de copt.
  9. În formă se aranjează mai întâi baza de aluat, peste care se toarnă compoziția de cremă de brânză Ș și se nivelează cu o spatulă. Pe margine se aranjează aluatul împletit, iar în mijloc crucea de aluat.
  10. Marginile și crucea de aluat se ung cu ou bătut.
  11. Pasca se dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 45- 50 de minute.
  12. După coacere, pasca se scoate din tava de copt și se pune pe un grilaj, pentru a se răci.

Vezi și Rețetă de pască mănăstirească. Cum o prepară măicuțele

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *