Pască pentru Paște. Rețete pentru masa de sărbătoare - Ego.ro

Pască pentru Paște. Rețete pentru masa de sărbătoare

Pască pentru Paște. Rețete pentru masa de sărbătoare

Pasca este desertul nelipsit de pe masa românilor în ziua de Paște. Tradiția cere ca pasca să fie pregătită în ajunul Învierii, iar rețetele variază de la cele clasice cu brânză dulce și stafide, la variante moderne cu ciocolată sau chiar fără aluat. Mai jos îți prezentăm mai multe idei de rețete, pe care le poți încerca acasă, indiferent dacă vrei să respecți tradiția sau să încerci ceva nou.

Pască tradițională cu brânză dulce

Ingrediente aluat:

  • 500 g făină
  • 150 g zahăr
  • 250 ml lapte
  • 1 cubuleț drojdie
  • 200 ml ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 1 praf sare
  • Esențe după gust

Ingrediente umplutură:

  • 1 kg brânză de vaci
  • 150 g stafide
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr tos
  • 60 g unt
  • 3-4 linguri griș
  • Coajă rasă de lămâie

Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină. Se lasă la dospit. Se topește zahărul în restul de lapte, iar gălbenușurile se freacă cu sare. Se amestecă toate cu făina, iar uleiul se adaugă la final. Se frământă și se lasă la crescut o oră.

Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie. Aluatul se întinde într-o tavă, se adaugă umplutura, iar deasupra se pune o cruce din aluat. Se unge cu ou și se coace.

Pască fără aluat

Ingrediente:

  • 4 ouă medii
  • 80 g îndulcitor praf
  • 125 g iaurt natural degresat
  • 50 g amidon de porumb
  • 500 g brânză de vaci degresată
  • 25 g gluten
  • Coajă rasă de lămâie
  • 1/2 plic praf de copt
  • Esență de vanilie și lămâie

Se separă ouăle. Albușurile se bat spumă. Gălbenușurile se mixează cu îndulcitorul, apoi se adaugă brânza, iaurtul, amidonul, glutenul și praful de copt cernute. Se încorporează albușurile, coaja de lămâie și esențele. Se toarnă într-o formă tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180°C timp de 40-45 minute.

Pască cu smântână

Ingrediente aluat:

  • 1 kg făină
  • 200 g unt
  • 8 gălbenușuri
  • 300 g zahăr
  • Coajă de lămâie
  • 1 cană lapte
  • 1 lingură drojdie de bere

Ingrediente umplutură:

  • 1 kg smântână
  • 3 gălbenușuri
  • 1 plic de vanilie
  • Coajă de lămâie
  • 100 g stafide
  • 300 g zahăr
  • Fructe confiate
  • Sare

Aluatul se frământă și se lasă la dospit o oră. Se formează o coroană în jurul unei cratițe unse cu unt. Umplutura se prepară amestecând toate ingredientele. Se toarnă în mijloc și se coace până ce aluatul se rumenește.

Pască cu brânză și smântână

Ingrediente aluat:

  • 300 g făină
  • 25 g drojdie
  • 20 g zahăr
  • 30 ml ulei
  • 2 gălbenușuri
  • 150 ml lapte călduț
  • Sare
  • Coajă de lămâie

Ingrediente umplutură:

  • 300 g brânză grasă
  • 300 ml smântână
  • 4 ouă
  • 4 linguri griș
  • 100 g zahăr
  • Coajă și zeamă de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • Esență de rom
  • 1 cească stafide

Se prepară aluatul și se lasă la crescut. Brânza și smântâna se mixează până devin cremă, apoi se adaugă restul ingredientelor. Se toarnă peste aluat și se coace la 180°C. Se adaugă crucea de aluat spre finalul coacerii.

Pască cu ciocolată

Ingrediente aluat:

  • 250 g făină
  • 125 g margarină
  • 1 ou
  • 65 g zahăr
  • Sare

Ingrediente umplutură:

  • 100 g ciocolată
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri făină
  • 200 ml lapte
  • 4 ouă
  • 100 g margarină
  • 1 plic vanilie

Se face un aluat fraged, care se coace 15 minute cu hârtie de copt și boabe de fasole deasupra. Umplutura de ciocolată se prepară pe baie de aburi, apoi se adaugă ouăle bătute. Se toarnă în crustă și se coace încă 20 de minute. Se decorează cu nuci sau migdale.

De ce facem pască de Paște

Pasca este un preparat cu adânci rădăcini în tradiția creștină. Ea simbolizează bucuria Învierii și este pregătită doar în această perioadă a anului. Se duce la biserică în noaptea de Paște, alături de ouă roșii, cozonac și alte bucate, pentru a fi sfințită. Potrivit cercetătorilor, tradiția acestui preparat a fost răspândită de păstorii români, fiind păstrată cu drag în satele și orașele de pretutindeni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce face Jojo - Cătălina Grama atunci când vrea să îl împace pe Paul Ipate
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Horoscop zilei. Fecioarele iau decizii importante în dragoste, iar Scorpionii privesc altfel emoțiile
Pomii fructiferi care trebuie tăiaţi la început de aprilie pentru roade îmbelşugate. Vor rodi până...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ilie Bolojan a promulgat legea care va fi aplaudată de toţi românii. Intră în vigoare...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Înșală orice bărbat care se află într-o relație sau nu, conform Cristinei Șișcanu? "Așa și...
Horoscop Pesti maine 4 Aprilie 2025
Horoscop Pesti maine 3 Aprilie 2025
Cum arată și cu ce se ocupă fiica lui Robert Turcescu: “Fiica mea cea mare...
Ultimul mesaj public al lui Val Kilmer, actorul din Batman care a decedat la vârsta...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Îți amorțesc mâinile? Ce afecțiuni pot ascunde, potrivit medicilor
El este Albert, ursul polar de 680 de kg. De ce nu atacă oamenii?
„Am călcat peste morți ca să ajungem la cei vii” Mărturii șocante din infernul de...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *