Pe vremuri, din ce în ce mai puțin în vremurile noastre, în gospodării, la țară, de Crăciun se tăia porcul. Din porc se preparau o mulțime de bunătăți, cârnați, afumături, carne în grăsime la borcan, jumări și alte delicii. Pentru că în galantare nu se găsea mai nimic, totul era reciclat sau conservat după diverse rețete. Mulți dintre noi am crescut cu carne la garniță, carne și slănină afumată, untură pe pâine, jumări, rețete pe care le-am moștenit de la părinții și bunicii noștri. Chiar dacă vremurile sunt în schimbare, trendul alimentar actual este spre direcții diferite, să nu uităm de moștenirea noastră culinară pe care suntem datori să o transmitem generațiilor viitoare.
Ce sunt jumările? Jumările sunt acele bucăți de carne cu slănină bine prăjite puse la borcan în untură. Jumările pot fi de gâscă, de rață, de curcan, de găină sau de porc. Jumările se folosesc la prepararea tocanelor, mâncării cu varză sau fasole, omlete și în alte preparate delicioase. De asemenea, din jumări se poate prepara o pastă tartinabilă numai bună de servit cu pâine prăjită, alături de un păhărel de țuică. Prepararea pastei de jumări se face prin măcinarea jumărilor amestecați cu untură. Se mai poate adăuga ceapă, usturoi sau muștar.
Este important de reținut, că dacă doriți să preparați o cantitate mai mare, pe care să o păstrați la frigider, nu adăugați ceapa și usturoiul în pastă, pentru că acestea vor scădea termenul de valabilitate a produsului. Dacă o serviți imediat atunci le puteți adăuga în pastă.