Paștele Blajinilor 2022 sau cel al celor decedați reprezintă o sărbătoare religioasă considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții una cu rădăcini păgâne. Paștele blajinilor nu are o dată fixă, la fel ca Paștele Catolic și cel Ortodox.
Paștele Morților, așa cum se mai spune în loc de Paștele Blajinilor, se sărbătorește în lunea de după duminica Tomii, adică la o săptămâni după Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Așadar, în acest an, Paștele Blajinilor este pe data de 2 mai.
Paștele Blajinilor 2022. Legenda spune că blajinii erau cei dintâi oameni de pe pământ, trăiau fără femeile lor și nu erau capabili să facă rău celor din jurul lui. Din cauza faptului că nu știau cum să calculeze data Paștelui, îl sărbătoreau întotdeauna cu întârziere.
De asemenea, mai există o legendă care spune că blajinii sunt urmașii celor care nu au reușit să traverseze marea atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele.
Se spune despre aceștia că s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei și Sorbul Pământului. Aceștia ar afla de faptul că este Paștele, după ce oamenii aruncă în apă coji de ouă roșii.
În localitățile mari, atât din zona rurală, cât și din orașe, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile, începând de sâmbătă. În această zi, de Paștele Blajinilor, sunt interzise anumite lucruri: femeile nu au voie să spele, să muncească sau să facă curățenie, activități pe care le fac de obicei în gospodăriile lor. Legenda spune că zgomotul făcut atunci când sunt bătute covoarele îi sperie pe blajini.
Totodată, se spune că în ziua de Paștele Blajinilor să nu îi vorbești de rău pe cei morți, de aici fiind zicala “despre morți numai de bine”. Cei morți bârfiți de Paștele Blajinilor ar putea să le facă rău celor care au vorbit despre ei, dându-le foc grajdurilor sau chiar omorându-le animalele.
În Botoșani bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii, în amintirea Blajinilor. În zona Bucovinei oamenii mâncau pe iarbă verde pentru ca firimiturile să ajungă intenționat în pământ, pentru pomenirea celor morți.
În cele mai multe locuri din țară, de Paștele Blajinilor, oamenii merg la cimitir pentru a aprinde lumânări și pentru a pune multe flori pe morminte, apoi dau de pomană ouă roșii, cozonac și pască.
În duminica Tomii, în unele zone din țară, preoții sunt chemați să săvârșească o slujbă la biserică, pentru sufletele celor decedați.