Paștele Cailor sau Ispasul, așa cum este denumită în popor, cade la 40 de zile după Paște, în aceeași zi cu Înălțarea Domnului. În 2024, este sărbătorită pe 13 iunie. Iată ce semnificație are celebra expresia la Paștele Cailor și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri pentru această zi!
Expresia „Paștele Cailor” este o expresie idiomatică românească care se referă la un moment foarte îndepărtat în timp sau chiar la un moment care nu va veni niciodată.
Prin urmare, atunci când cineva folosește expresia „la Paștele Cailor”, înseamnă că se referă la un moment foarte îndepărtat sau chiar imposibil de realizat, accentuând ideea de amânare perpetuă.
Paştele Cailor mai este numită și Ispasul, în popor. Paștele Cailor are loc de Înălţarea la Cer a Mântuitorului, adică în joia din săptămâna a şasea de după Paşte.
„Tradiția arată că la nașterea Mântuitorului Hristos, la ieslea animalelor, pe cât de cuminți au fost boii și oile, pe atât de gălăgioși au fost caii. Atunci Maica Domnului i-a blestemat să se sature doar o dată pe an, de Înălțare”, potrivit calendaruluicreștinortodox.
Citește și Tradiții de Înălțarea Domnului 2024. De ce nu e bine să împrumuți sare în această zi
Această zi este influențată de data serbării Paștilor, drept urmare, nu are o dată exactă în calendar. Astfel că data diferă de la an la an. În 2024, este sărbătorită pe 13 iunie.
„Probabil că şi din această cauză a luat fiinţa vorba „la Paştele Cailor”, însemnând o dată neştiută încă, fără o zi exactă în calendar”, notează crestinortodox. În ziua în care caii „îşi prăznuiesc” Paştele, se spune că pentru un ceas, ei se satură de păscut iarba câmpului.
Denumită în popor şi Ispas, sărbătoarea este dedicată personajului mitic cu acelaşi nume.
„Ispas ar fi asistat la Înălţarea Domnului şi la ridicarea sufletelor morţilor la cer. Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei bine dispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun specialiştii.
Oamenii obişnuiesc în noaptea şi ziua de Ispas să facă numeroase ritualuri. Este vorba despre: