Paștele Catolic 2024, tradiții și obiceiuri. Cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului

Vezi ce tradiții și obiceiuri respectă catolicii de Paște!
Paștele Catolic 2024, tradiții și obiceiuri. Cum sărbătoresc catolicii Învierea Domnului

Anul acesta, credincioșii catolici celebrează Paștele 2024 duminică, pe data de 31 martie. Învierea Domnului Iisus Hristos este, fără doar și poate, cea mai importantă sărbătoare a creștinității, iar oamenii se pregătesc așa cum se cuvine pentru ea. Iată ce tradiții și obiceiuri respectă catolicii în preajma Sărbătorii Pascale!

Tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic 2024

În 2024, Paștele Catolic se celebrează duminică, la data de 31 martie 2024. Paștele Catolic, la fel ca și cel Ortodox, amintește de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Însă, cum sărbătoresc catolicii Paștele 2024? Ei bine, și tradițiile acestora sunt asemănătoare cu cele ale ortodocșilor. Potrivit tradiției, catolicii țin post înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

Mai exact, aceștia nu consumă anumite alimente și se abțin de la anumite activități pentru a se pregăti spiritual pentru această sărbătoare. Însă, postul catolic este diferit de cel ortodox, asta pentru că el presupune doar eliminarea din meniu a preparatelor din carne.

Ce preparate consumă catolicii de Paște 2024

În ziua de Paște, catolicii consumă anumite mâncăruri tradiționale specifice Sărbătorii Pascale. Spre exemplu, ei prepară friptură de miel, cozonac, ouă roșii sau pasca.

În noaptea de sâmbătă, înaintea Învierii Domnului Iisus Hristos, catolicii iau parte la o slujbă specială de veghe, unde se aprinde focul nou și candelabrele. De asemenea, se citesc unele pasaje din Biblie și botezul adulților.

Totuși, este important de precizat că tradițile și obiceiurile pot varia de la țară la țară. Spre exemplu, în Spania și Portugalia, zilele de joi și vineri dinainte de Paște și cea de luni sunt sărbători oficiale.

În schimb, în Grecia, oamenii țin post vinerea. A doua zi, ei pregătesc ouăle și le vopsesc în roșu pentru a aminti de sângele lui Iisus Hristos. Aceste alimente sunt consumate cu supă de tripă și pâine tradițională.

În Statele Unite ale Americii, copiii primesc dulciuri și bunătăți de la un iepuraș, iar, în a doua zi de Paște, are loc vânătoarea de ouă, organizată chiar și la Casa Albă.

Citește și Câte zile libere au elevii de Paștele Catolic 2024. Ministerul Educației a făcut anunțul!

Rugăciunea pe care o rostesc catolicii în Săptămâna Mare

În Săptămâna Mare, toți catolicii rostesc această rugăciune pentru a se simți mai aproape de sfințenia acestor zile extrem de importante, dar și pentru liniște și pace.

”Sufletul lui Cristos, sfinţeşte-mă,
Trupul lui Cristos, mântuieşte-mă,
Sângele lui Cristos, aprinde-mă de dragoste,
Apa coastei lui Cristos, spală-mă,
Patima lui Cristos, întăreşte-mă,
O, bune, Isuse, ascultă-mă,
În rănile Tale ascunde-mă.
Nu mă lăsa să mă despart de Tine,
De vrăjmaşul cel rău mă apără,
În ceasul morţii mele cheamă-mă
Şi porunceşte-mi să vin la Tine,
Ca să Te laud cu sfinţii Tăi,
În vecii vecilor. Amin.”

Citește și Când pică Paștele ortodox și cel catolic în 2024. De ce datele diferă, de fapt!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *