Luna decembrie este asociată cu sărbătorile și cu tăierea porcului. În popor, este stabilită o anumită dată pentru a sacrifica animalele din care se pregătesc produsele tradiționale pentru masa de Crăciun. Pe ce dată este Ignatul în 2023 și de ce tradiții se ține cont în această zi. Ce reprezintă pomana porcului și cum se pregătește.
Tăierea porcului este un obicei asociat cu sărbătorile de iarnă. În popor, oamenii rezervă o anumită zi pentru a face acest lucru. Se spune că este bine ca porcii să fie sacrificați de Ignat. Aceasta este mai mult o sărbătoare tradițională și nu una religioasă, însă mulți români țin cont de tradițiile legate de această zi.
Ignatul este pe 20 decembrie, în fiecare an. Aceasta este ziua în care se sacrifică porcii și se fac pregătirile pentru Crăciun. În tradiția populară, acest animal simbolizează norocul, abundența și fertilitatea. În 2023, Ignatul pică într-o zi de miercuri.
Citește și: De ce se taie porcul de Ignat. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor
Obiceiul este ca, în ziua de Ignat, după ce este sacrificat animalul, să se facă tradiționala pomană a porcului. Se folosește carne grasă de porc, untură, vin și condimente. Pomana porcului se pregătește la ceaun, pe foc de lemne și se lasă să se gătească lent, câteva ore bune. Acest obicei se respectă în popor, deoarece se crede că prin această ”pomană” este onorat animalul sacrificat.
Citește și: Jumări de porc crocante, rețeta ardelenească. Ce să presări la final ca să iasă și mai bune
Pe lângă carne de porc și grăsime, în ceaun se mai adaugă sare, piper, foi de dafin și vin roșu. Se lasă să scadă lichidul și să se gătească înăbușit carnea, după care se mai lasă pe foc până când este rumenită.
Din carnea de porc pregătită astfel mănâncă toți cei care au asistat la tăierea porcului și au ajutat la pregătirea lui. Carnea se servește cu mămăligă și murături, iar înainte de a o savura, se bea țuică fiartă.
Din restul cărnii de porc se prepată diferite produse tradiționale pentru iarnă. Se fac jumări, cârnați, tobă, caltaboș. O parte din carne se afumă și se păstrează la congelator, iar o altă parte se prăjește și se pune în untură.