Pe ce dată este Ignatul în 2023. Tradițiile și obiceiurile de care se ține cont în această zi

Ce este bine să faci în această zi

Scris de: Daoud Andra

05 Dec. 2023

Pe ce dată este Ignatul în 2023. Tradițiile și obiceiurile de care se ține cont în această zi

Luna decembrie este asociată cu sărbătorile și cu tăierea porcului. În popor, este stabilită o anumită dată pentru a sacrifica animalele din care se pregătesc produsele tradiționale pentru masa de Crăciun. Pe ce dată este Ignatul în 2023 și de ce tradiții se ține cont în această zi. Ce reprezintă pomana porcului și cum se pregătește.

Ce este și pe ce dată pică Ignatul în 2023

Tăierea porcului este un obicei asociat cu sărbătorile de iarnă. În popor, oamenii rezervă o anumită zi pentru a face acest lucru. Se spune că este bine ca porcii să fie sacrificați de Ignat. Aceasta este mai mult o sărbătoare tradițională și nu una religioasă, însă mulți români țin cont de tradițiile legate de această zi.

Ignatul este pe 20 decembrie, în fiecare an. Aceasta este ziua în care se sacrifică porcii și se fac pregătirile pentru Crăciun. În tradiția populară, acest animal simbolizează norocul, abundența și fertilitatea. În 2023, Ignatul pică într-o zi de miercuri.

Citește și: De ce se taie porcul de Ignat. Cele mai cunoscute obiceiuri și superstiții din popor

De ce se taie porcul de Ignat
De Igant, se sacrifică porcii în toate zonele țării

Tradiții și obiceiuri de Ignat

  • În popor, se crede că dacă tai porcul mai târziu decât este Ignatul, acesta slăbește sau se îmbolnăvește.
  • În ziua de Ignat, nu se face altceva decât să se taie porcul și să se pregătească produsele pentru mesele de sărbători.
  • Se spune că acest animal se sacrifică pe lumină, pentru că atunci nu circulă spiritele rele. Nu se taie porcul înainte de ivirea zorilor, așadar. De asemenea, până după-amiază, când se întunecă, ar trebui ca gospodarii să termine cu tranșatul și pregătitul cărnii.

Citește și: Ce rugăciune se rostește în Postul Crăciunului 2023. Cuvintele pe care să le spui pentru ajutor și spor în casă

  • În unele zone din țară, porcul este stropit cu apă sfințită înainte de a fi pârlit și tranșat.
  • Se spune că este bine să vezi sânge de porc în această zi, pentru că ești ferit de boli și de ghinioane în anul care vine.
  • În ziua de Ignat, este interzis să faci alte treburi în gospodărie. Nu se spală, nu se dă cu mătura, nu se coase și nu se muncește la altceva decât la tranșatul porcului și la pregătirea bucatelor.

Ce este pomana porcului

Obiceiul este ca, în ziua de Ignat, după ce este sacrificat animalul, să se facă tradiționala pomană a porcului. Se folosește carne grasă de porc, untură, vin și condimente. Pomana porcului se pregătește la ceaun, pe foc de lemne și se lasă să se gătească lent, câteva ore bune. Acest obicei se respectă în popor, deoarece se crede că prin această ”pomană” este onorat animalul sacrificat.

Citește și: Jumări de porc crocante, rețeta ardelenească. Ce să presări la final ca să iasă și mai bune

Pe lângă carne de porc și grăsime, în ceaun se mai adaugă sare, piper, foi de dafin și vin roșu. Se lasă să scadă lichidul și să se gătească înăbușit carnea, după care se mai lasă pe foc până când este rumenită.

Din carnea de porc pregătită astfel mănâncă toți cei care au asistat la tăierea porcului și au ajutat la pregătirea lui. Carnea se servește cu mămăligă și murături, iar înainte de a o savura, se bea țuică fiartă.

Din restul cărnii de porc se prepată diferite produse tradiționale pentru iarnă. Se fac jumări, cârnați, tobă, caltaboș. O parte din carne se afumă și se păstrează la congelator, iar o altă parte se prăjește și se pune în untură.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *