Printre cele mai importante sărbători creștine se numără cele dedicate Fecioarei Maria. Două dintre acestea, nașterea și adormirea, sunt celebrate la interval scurt de timp una față de cealaltă. Pe ce dată pică Sfânta Maria Mare și Sfânta Maria Mică 2023 și care este diferența între cele două. Sunt sărbătorite atât de ortodocși, cât și de catolici.
Fecioara Maria este, alături de Sfânta Treime, una dintre cele mai importante figuri pentru creștinii ortodocși. Cultul pentru cea care L-a născut pe Mântuitor datează încă din secolul al V-lea. Acesteia îi sunt dedicate mai multe sărbători în calendarul creștin-ortodox.
Sărbătoarea dedicată nașterii Fecioarei Maria se mai numește și Sfânta Maria Mică. Adormirea Maicii Domnului este o altă sărbătoare de mare importanță, fiind denumită și Sfânta Maria Mare. Alte sărbători închinate Fecioarei Maria sunt:
Citește și: Ce nu se face de Sfânta Maria Mică. Tradiții și obiceiuri
Sfânta Maria Mică sau nașterea Fecioarei Maria este sărbătorită în fiecare an, pe data de 8 septembrie. În cazul sfinților, Biserica îi prăznuiește în ziua în care aceștia au trecut la cele sfinte. Se consideră că moartea pe pământ este începutul vieții veșnice, motiv pentru care se ține cont de ziua morții lor, nu a nașterii. Fecioara Maria și Sfântul Ioan Botezătorul sunt singurii care au sărbători dedicate și zilei nașterii lor.
Motivul pentru care acestora li se sărbătorește și ziua nașterii este că, potrivit credinței creștine, ei au fost sfinți încă de la naștere. Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria, au primit vestea că vor avea o fată a cărei misiune va fi una sfântă. Se spune că Arhanghelul Gavriil i-a spus mamei Mariei: ”Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”.
Citește și: Rugăciune de Sfânta Maria Mică. Cuvintele speciale pe care este bine să le rostești pe 8 septembrie
Sfânta Maria Mare este o sărbătoare de maximă importanță pentru credincioși. Aceasta este celebrată în fiecare an pe data de 15 august și este precedată de post. Deși este un post scurt, cu o durată de numai două săptămâni, postul Adormirii Maicii Domnului este unul destul de restrictiv.
Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare importantă atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Potrivit scrierilor, Fecioara Maria și-a trăit ultimii ani din viață în Efes. Se spune că aceasta a murit în somn, după care s-a ridicat la ceruri. Acesta este și motivul pentru care sărbătoarea este denumită Adormirea Maicii Domnului.
Tot Arhanghelul Gavriil a fost cel care a prevestit și moartea. Îngerul a venit la Fecioara Maria și i-a spus: ”Acestea zice Fiul tău: vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare”, potrivit Doxologia.