Pe ce dată se împodobește bradul, potrivit tradiției. Multe persoane procedează greșit

În ce zi este bine să îl împodobești, de fapt

Scris de: Daoud Andra

05 Dec. 2023

Pe ce dată se împodobește bradul, potrivit tradiției. Multe persoane procedează greșit

Bradul împodobit este, fără doar și poate, simbolul cel mai puternic asociat cu Crăciunul. Obiceiul de a împodobi bradul datează de câteva secole și se întâlnește la majoritatea popoarelor. Pe ce dată se împodobește bradul, potrivit tradiției, și ce semnificație are acest copac.

Ce simbolizează bradul de Crăciun

Bradul este copacul care nu lipsește din casele oamenilor de Crăciun. Nu se știe cu exactitate când a luat naștere obiceiul de a împodobi bradul, însă acesta s-a transmis din generație în generație, până în zilele noastre. În multe culturi, bradul este asociat cu vitalitatea, longevitatea și sănătatea, datorită faptului că are crengile mereu verzi și nu se ofilește niciodată.

Oamenii credeau că dacă aduc ramuri de brad în casă, în perioada Sărbătorilor, vor fi feriți de boli și vor avea viață lungă. Potrivit Enciclopediei Britanica, evreii, egiptenii și chinezii foloseau decorațiuni făcute din crengi și ghirlande verzi, ca simbol al vieții veșnice.

Citește și: Ce să pui în bradul de Crăciun pentru noroc. 3 lucruri care atrag dragostea și banii în viața ta

În Evul Mediu, oamenii împodobeau casa cu un brad natural, însă nu de Crăciun, ci de Anul Nou. Bradul de Crăciun în forma cea mai apropiată de cea din prezent se întâlnește în secolul al XV-lea, în Estonia și Letonia.

Cum decorăm bradul de Crăciun în 2023. Ce culori sunt la modă anul acesta
Brad de Crăciun decorat în auriu

Pe ce dată se împodobește bradul

În ultimii ani, oamenii au intrat din ce în ce mai devreme în spiritul Sărbătorilor. Faptul că pe piață au apărut brazii artificiali și că în magazine se găsesc decorațiuni de Crăciun încă din luna noiembrie, i-au făcut pe mulți să împodobească bradul mai devreme. Mulți oameni decorează casa de Crăciun încă de la începutul lunii decembrie, însă tradiția spune clar când ar trebui să fie împodobit bradul, de fapt.

Citește și: 3 obiecte interzise în bradul de Crăciun. Atrag ghinionul, cu ce nu trebuie să decorezi pomul de sărbători

Potrivit obiceiului, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului, respectiv pe 24 decembrie. În seara de Ajun, Moș Crăciun pune sub brad cadourile pentru cei mici și pentru cei mari. Tradiția mai spune că bradul împodobit se păstrează până la Bobotează (6 ianuarie), după care trebuie desfăcut și scos din casă.

Ce să pui în brad pentru noroc

Dacă la început decorațiunile de brad erau sărăcăcioase, în prezent găsim o mulțime de variante de globuri, beteală și luminițe pentru a decora bradul. În trecut, bradul era decorat cu nuci poleite, mere și bucăți de vată, pe post de zăpadă. Tradiția spune că ar trebui să agățăm în brad și un măr, legat cu ață roșie, pentru belșug. De asemenea, în brad se mai pune o monedă ascunsă, pentru a atrage norocul.

Citește și: Tendințe brad 2023-2024. Ce decorațiuni se poartă anul acesta și cum să-ți împodobești pomul de Crăciun

În unele culturi, se folosește un glob în formă de castravete murat, care se agață în brad. Acesta se ascunde bine printre crengile bradului și se spune că persoana din familie care observă primul decorațiunea atipică va fi norocoasă și privilegiată. De asemenea, are dreptul să fie prima care deschide cadourile lăsate de Moș Crăciun.

Un simbol universal este decorațiunea din vârful bradului. Acolo se pune o stea sau un înger, potrivit tradiției. Steaua simbolizează călăuza celor trei Magi de la Răsărit până la ieslea în care s-a născut Mântuitorul. Îngerul îl simbolizează pe Gavriil, cel care a vestit nașterea lui Iisus Hristos.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9.5 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *