Ouăle nu lipsesc din frigiderele românilor și pot fi depozitate în acest fel până la 4 săptămâni. Pentru a ne putea bucura cât mai mult timp de prospețimea lor, trebuie să ținem cont de anumite reguli, atunci când vine vorba despre păstrarea ouălor. Pe ce raft al frigiderului trebuie să ții ouăle dacă vrei să se mențină proaspete mai mult timp.
Ouăle reprezintă un aliment perisabil și pot deveni chiar periculoase pentru sănătate, dacă nu sunt depozitate în condiții conforme. Coaja ouălor este poroasă, iar bacteriilor pot pătrunde și se pot dezvolta foarte ușor în interior. După ce au fost recoltate sau cumpărate, ouăle ar trebui să fie puse la frigider la maximum 2 ore și păstrate la o temperatură de 4 grade.
Citește și: Cât rezistă ouăle de țară în frigider. Nu le mai consuma sub nicio formă dacă a trecut această perioadă
Multe modele de frigidere au un suport special pentru ouă, pe ușă. Acesta nu este însă locul ideal pentru a le păstra, deoarece acolo temperatura nu este constantă, din cauza deschiderilor repetate ale frigiderului.
Pentru ca ouăle să se păstreze proaspete cât mai mult timp, ele ar trebui să fie puse întotdeauna cu partea mai bombată în sus. Acolo se află un orificiu de aer, pe unde pot pătrunde microorganisme în interior și ouăle se pot altera mai repede. Pune, așadar, ouăle cu vârful în jos, într-un suport special, pe raftul din mijloc sau de sus al frigiderului, unde temperatura este constantă.
Citește și: Testul care îți arată dacă ouăle cumpărate sunt proaspete. Modul simplu care te ajută să îți dai seama
Ouăle nu ar trebui să fie spălate înainte de depozitare. Coaja lor fiind poroasă, este o poartă de intrare și de ieșire a microbilor. Astfel, putem contamina ouăle dacă le spălăm cu mult timp înainte de a le folosi. Dacă au coaja murdară, ouăle pot fi spălate cu apă rece, însă doar înainte de a fi folosite. Cu cât trece mai puțin timp între momentul spălării și momentul în care sunt consumate, cu atât scade riscul contaminării.
Citește și: De ce nu trebuie să ții niciodată ouăle în frigider. Un bucătar celebru spune că e o greșeală uriașă
Pentru a ști dacă ouăle mai sunt proaspete, avem la îndemână un truc foarte simplu. În cazul ouălor de țară știm exact momentul în care au fost colectate. În cazul ouălor cumpărate, nu putem ști cât de proaspete sunt atunci când le aducem acasă. Pentru a testa prospețimea lor, ai nevoie de un vas cu apă rece. Pune oul în apă și, dacă acesta se scufundă imediat și cade pe o parte, înseamnă că este proaspăt.
Dacă oul plutește, este vechi și nu ar mai trebui să îl consumi. Dacă oul se scufundă pe jumătate, dar rămâne și o parte deasupra apei, înseamnă că nu mai este tocmai proaspăt, dar mai poate fi consumat în siguranță.