Atunci când vin la biserică, mulți români aduc la sfântul altar, măcar o dată în viață, un pomelnic sau un acatist. Totuși, puțini știu și cum se face, dar și pe cine trebuie să treacă pe această foaie. Iată ce explicație au preoții!
Creștinii care merg la Sfânta Liturghie trebuie să aducă cu ei un pomelnic, unde scriu atât numele lor, cât şi pe ale celor pe care îi poartă în gând, prieteni, rude etc. De obicei, creștinii care sunt în viață au datoria să-i pomenească pe cei trecuți la cele veșnice și să se roage pentru celor care încă trăiesc.
Preoții susțin că un pomelnic este lista cu numele celor vii și celor adormiți. La Sfânta Liturghie se pomenesc atât viii, cât şi cei adormiţi, de aceea se duc două liste de pomelnic la biserică, una dedicată viilor, una morților. În timpul Sfântului Maslu se aduce pomelnic numai cu vii.
Pomelnicul trebuie să cuprindă cât mai multe nume de la cei apropiaţi din familie: soţ, soţie, copii, părinţi, bunici, naşi, prieteni.
„Când vă rugaţi, rugaţi-vă pentru toţi şi pentru fiecare. Şi adăugaţi: Pentru rugăciunile lor, pentru rugăciunile lui, Doamne miluieşte-mă şi pe mine. Astfel, puţin câte puţin, conştiinţa voastră se va lărgi”, preciza părintele Sofronie Saharov.
Așadar, în pomelnicul ce urmează a fi dus la biserică se trec numai numele de botez ale celor pe care dorim să-i pomenim, nu și numele lor de familie. În plus, nu se trec nume prescurtate sau poreclele. De asemenea, în partea stângă se scrie lista cu cei vii, iar în partea dreaptă se scriu numele celor răposați. De regulă, pe lista cu persoanele răposate se face, de obicei, o cruce.
Pe de altă parte, nu pot fi trecuţi în pomelnic, la Sfânta Liturghie, cei de altă credinţă sau cei au refuzat sau refuză în timpul vieții contactul cu divinitatea, cei care L-au refuzat pe Dumnezeu, cei care au ales să-și pună singuri capăt zilelor, căci sinuciderea este considerată a douăsprezecea și cea mai înaltă treaptă a păcatului.
În plus, nu vor fi trecuţi în pomelnic nici copiii morţi nebotezaţi sau pruncii avortaţi. Nu este bine să fie trecute în pomelnic persoane care se ocupă cu vrăjitoria, ghicitul, descântecul, care fac parte din secte religioase, care au dispărut însă nu există certitudinea că sunt și decedate
Nici persoanele care s-au sinucis nu pot fi trecute în pomelnic, pentru că, omorându-se, au refuzat darul vieţii primit de la Dumnezeu şi L-au refuzat pe Dumnezeu. Sfântul Nicodim Aghioritul numeşte sinuciderea treapta a douăsprezecea şi ultimă a păcatului.
Citește și: Care este diferența dintre pomelnic și acatist. Mulți români fac confuzie