Pedeapsa primită de jurnalista din Rusia după ce a protestat faţă de război. Gestul Marinei Ovsiannikova a făcut înconjurul lumii și este încă îndelung comentat.
Jurnalista televiziunii Pervîi Kanal care a întrerupt cel mai urmărit jurnal de știri pentru a protesta, a aflat ce pedeapsă va primi. S-au făcut foarte multe speculații la adresa securității ei, deoarece după incident nu a fost găsită ore bune.
Amenda primită nu a vizat protestul televizat în sine iar anchetatorii de stat încă analizează situația. Aceasta ar putea fi, de asemenea, pedepsită în temeiul unei noi legi a cenzurii. Această lege adoptată recent de Putin prevede închisoare de până la 15 ani pentru critici la adresa forțelor armate și a statului.
Marina Ovsiannikova a intrat în atenția tuturor după ce a întrerupt un jurnal de știri transmis în direct, pentru a protesta împotriva războiului din Ucraina. Aceasta a apărut cu o pancartă care conținea mesaje împotriva asaltului comis de Putin.
„A fost decizia mea să protestez împotriva războiului. Am luat singură această decizie pentru că nu-mi place ca Rusia să înceapă această invazie. A fost cu adevărat groaznic”, a transmis aceasta pentru BBC.
După audiere, Ovsiannikova a făcut presei mai multe declarații. A menționat ca stat două zile fără să doarmă și că a fost interogată timp de peste 14 ore. În tot acest timp nu a putut să discute cu avocații ei sau cu familia.
Amenda pe care a primit-o s-a bazat pe o acuzație administrativă, asemănătoare unei contravenții din SUA. Această sancțiune vizează încălcarea legilor de protest din țară. Totuși, agenția de presă rusă TASS a menționat că jurnalista ar putea primi și alte acuzații.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri , a catalogat drept huliganism protestul Marinei Ovsiannikova.
„În ceea ce privește această femeie, gestul ei este huliganism”, a declarat Peskov.
Însă, curajul acesteia a fost lăudat de toată lumea și se bucură de o susținere foarte mare. Chiar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că va face presiuni diplomatice pentru a-i asigura siguranța.
„Vom lansa eforturi diplomatice pentru a-i oferi protecție, fie la ambasadă, dar și protecție prin azil. „La următoarele discuții cu președintele Putin îi voi propune această soluție într-un mod foarte direct și concret.”
cat o mai avea de trait saraca?