La 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noua lege a pensiilor. Aceasta aduce modificări importante în ceea ce privește criteriile de pensionare, dar și felul în care se calculează veniturile celor care ies din câmpul muncii. Ce trebuie să știi despre pensie anticipată și ce condiții este necesar să îndeplinești pentru a te putea pensiona mai devreme.
Legea pensiilor din România prevede vârste de pensionare diferite pentru femei și bărbați. În 2024, pot ieși la pensie bărbații care au împlinit 65 de ani și care îndeplinesc criteriile de contributivitate. În cazul femeilor, vârsta standard de pesionare este 63 de ani în prezent. Aceasta urmează să crească progresiv până în 2035, când va ajunge tot la 65 de ani.
Potrivit legii, românii pot ieși la pensie mai devreme dacă îndeplinesc anumite criterii. Este vorba despre stagiul de cotizare, care trebuie să fie mai mare cu 8 ani decât stagiul complet de cotizare prevăzut în lege. Acest stagiu este de 35 de ani și, prin urmare, se pot pensiona anticipat persoanele care au realizat un stagiu de cel puțin 43 de ani.
Citește și: Pensie de urmaș copii 2024. În ce condiții se acordă, ce spune legea
A ieși la pensie anticipat presupune pensionarea cu maximum 5 ani mai devreme decât vârsta standard. Acestă condiție și cea privind stagiul de cotizare trebuie să fie îndeplinite simultan. Altfel spus, în 2024 se pot pensiona anticipat bărbații care au cel puțin 60 de ani și femeile care au cel puțin 58 de ani, cu condiția să fi contribuit la stagiul de cotizare cu 8 ani mai mult decât pragul complet.
Există și posibilitatea pensionării anticipate parțial. Pentru aceasta, românii trebuie să fi încheiat stagiul complet de cotizare (35 de ani) și să aibă o vârstă cu cel mult 5 ani mai mică decât cea standard de pensionare. La pensia anticipată parțială nu mai sunt necesari cei 8 ani în plus de cotizare peste stagiul complet.
Este considerată pensie anticipată până la împlinirea vârstei la care persoana respectivă putea ieși la pensie pe drept. Astfel, dacă un român se pensionează anticipat la 63 de ani, va avea pensie anticipată până la vârsta de 65 de ani. Apoi, se transformă automat în pensie pentru limită de vârstă.
”La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia anticipată se transformă în pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de suspendare a plăţii pensiei anticipate. Transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile prevăzute la alin. (1), se face din oficiu.”, se arată în Legea 263/2010, actualizată în 2024.
Pentru a ieși la pensie, atât la limită de vârstă, cât și anticipat, românii trebuie să depună la Casa de Pensii un dosar care să cuprindă mai multe documente. Autoritatea analizează dosarul și, dacă este conform, îl aprobă, urmând ca persoana să primească o decizie de pensionare.
Citește și: Care sunt cele mai bune țări pentru pensionari. Locuri superbe unde să trăiești la pensie
Actele care trebuie depuse la dosar pentru pensia anticipată sunt:
Citește și: Cine se poate pensiona în 2024. Modificările pe care le aduce noua lege a pensiilor