Carnea pe care o cumpărăm de la supermarket poate ascunde un pericol de care mulți consumatori nu sunt conștienți. Un studiu efectuat recent arată că un procent semnificativ din carnea vândută în supermarketuri poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Ce cumpărăm fără să știm și cum ne poate afecta.
Carnea reprezintă un aliment perisabil, care dacă nu este proaspăt și gătit corespunzător, ne poate îmbolnăvi. Un studiu efectuat recent de cercetători din Spania scoate la iveală o realitate îngrijorătoare: 40% din carnea care se vinde în magazine conține bacterii rezistente la antibiotice.
Citește și: Ce conține carnea tocată vrac din supermarketuri, de fapt. Cu siguranță nu vei mai cumpăra
În cadrul cercetării, chimiștii au analizat carne de pui, curcan, vită și porc. În cazul tuturor, s-au găsit bacterii rezistente la antibiotice, care îi pot îmbolnăvi pe consumatori, în anumite cazuri. Cea mai frecvent întâlnită bacterie este E.coli, prezentă în 27% dintre produsele analizate. Cel mai adesea aceasta se găsește în carnea de pasăre și este bacteria responsabilă pentru infecțiile tractului urinar.
„Intervențiile de la fermă până la farfurie ar trebui să fie o prioritate pentru protejarea consumatorului. De exemplu, aplicarea metodelor de supraveghere în laborator, care permit studierea în continuare a bacteriilor cu risc ridicat și evoluția acestora. Toate trebuie să fie în conformitate cu cele mai recente programe de restricție stabilite de UE, privind utilizarea antibioticelor în medicina veterinară.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de instituția care a realizat cercetarea.
Citește și: Testul pe care trebuie să îl faci când cumperi carne de miel. Așa îți dai seama dacă e toxică
Cercetătorii care au semnat studiul spun că nu este cazul ca oamenii să intre în panică. Prezența bacteriilor în carne, într-un anumit procent, este firească. Dintre cele 100 de produse analizate, cele mai multe bacterii au fost găsite în carnea de pasăre (68% în carnea de curcan și 56% în cea de pui). Carnea de vită și cea de porc conțineau și ele bacterii rezistente la antibiotice, însă într-un procent mult mai mic.
Specialiștii spun că, pentru a scădea riscul contaminării, trebuie să respectăm regulile de depozitare și de gătire a cărnii. Bacteriile sunt rezistente la antibiotice, dar nu și la temperaturi ridicate. Dacă este gătită corect, carnea nu mai prezintă niciun risc pentru consumatori.
După ce a fost cumpărată din supermarket, carnea trebuie să fie pusă la frigider cât mai repede. Cu cât stă mai mult timp la temperaturi ridicate, cu atât crește riscul înmulțirii bacteriilor. De asemenea, trebuie să evităm ceea ce se numește contaminare încrucișată. Carnea de pui nu trebuie să fie spălată, iar cuțitul și tocătorul folosite pentru a o porționa trebuie igienizate foarte bine, pentru a evita riscul transmiterii bacteriilor, atunci când aceste ustensile sunt folosite pentru altceva.