Perioada ideală pentru copilirea roșiilor. Cum trebuie să procedezi

Așa vei avea o recoltă bogată la toamnă

Scris de: Daoud Andra

30 Apr. 2024

Perioada ideală pentru copilirea roșiilor. Cum trebuie să procedezi

Pentru a avea o cultură bogată de roșii, este nevoie să ții cont de câteva detalii esențiale. De la plantare și până la recoltare, tomatele au nevoie de o îngrijire specifică, astfel încât să rodească și să fie protejate de boli și dăunători. Când se face copilirea roșiilor și de ce este important acest pas.

Ce este copilirea roșiilor și când se face

Tomatele se numără printre cele mai pretențioase plante din grădină. De când sunt plantate și până când sunt recoltate legumele, acestea au nevoie de o atenție deosebită. Răsadurile de roșii se plantează în grădină sau în solar la finalul lunii aprilie sau începutul lunii mai, în funcție de vreme. Acestea au nevoie de temperaturi constante de peste 10 grade Celsius, astfel încât să nu înghețe.

Vezi și: Cu ce să stropești roșiile la final de aprilie. Așa vei avea garantat o recoltă bogată

După ce au fost plantate și încep să crească, un pas important este copilirea roșiilor. Acest pas presupune ruperea lăstarilor care se dezvoltă între tulpină și ramuri. Aceștia poartă denumirea de ”copili” și, dacă nu sunt rupți, vor absorbi mare parte din apă și din substanțele nutritive, lăsând planta-mamă fără nutrienți.

Copilirea roșiilor trebuie făcută când încep să apară acești lăstari, mai exact când au 3-5 cm înălțime. În acest fel, planta va fi aerisită și va beneficia de toate resursele din sol, pe care le poate direcționa către flori și, mai apoi, către tomate.

Ce tratamente să aplici după copilire

Specialiștii recomandă ca lăstarii să fie tăiați cu un cuțit sau cu o foarfecă specială pentru grădină, bine ascuțită și dezinfectată. Copilii pot fi rupți și cu degetele, însă există riscul să rupi și tulpina sau frunzele care nu trebuie să fie îndepărtate.

Vezi și: Ce fel de roșii să plantezi primăvara în grădină. Așa vei avea recolte duble și gustoase, toți vecinii te vor invidia

După copilire, se poate aplica un tratament pentru a preveni apariția bolilor tomatelor. Este un moment bun pentru o primă stropire și se recomandă folosirea unui fungicid. După ce sunt tăiați acești lăstari, rămâne un fel de rană deschisă la plantă, care poate fi o poartă de intrare pentru anumite afecțiuni, precum putregaiul cenușiu sau alte boli specifice tomatelor.

Pentru a proteja aceste plante, se pot aplica și soluții bio. Dacă nu vrei să stropești roșiile cu chimicale, poți folosi cenușă sau cărbune mărunțit amestecat cu apă, pentru a proteja plantele din grădină de boli și de dăunători.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *