Persoane care se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post. Explicația preoților e clară

Postul Paştelui  a început pe data de 27 februarie şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului
Persoane care se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post. Explicația preoților e clară

Postul Paștelui este considerat cel mai lung dar și cel mai dur post din an. Puțini sunte cei care reușesc să îl ducă la bun sfârșit și să țină acest post până înainte de Paște. Un alt lucru important pe care creștinii trebuie să îl facă înainte de Învierea lui Hristos, este acela de a se împărtăși. Mulți se întreabă dacă te poți împărtăși dacă nu ai ținut post. Ei bine, iată mai jos explicația

Postul Paștelui are o durată de 40 de zile

Postul Paştelui  a început pe data de 27 februarie şi are o durată de 40 de zile, până la sărbătoarea Învierii Domnului, care are loc pe data de 16 aprilie 2023. Te poți împărtășii dacă nu ai ținut post?

Ei bine, da. Poți face asta, însă trebuie să țineți cont de un mc aspect. Cei care nu țin pot nici măcar o zi în această perioadă de 40 de zile, ei nu vor beneficia de împărtășanie.

Citește și : Când pică Paștele în 2023. Câte zile libere vom avea

Persoane care se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post

Pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni, acestea se pot împărtăși chiar dacă nu au ținut post. Dar, pentru cei care nu prezintă nicio boală este recomandat să se fi ținut post măcar pentru 2-3 zile, astfel încât să se curețe de toate păcatele înainte de a primi Trupul și Sângele Domnului! De asemenea, copiii cu vârsta până în 7 ani pot primi Sfânta Împărtășanie fără să țină post sau să se spovedească.

Te poți împărtășii dacă nu ai ținut post
Te poți împărtășii dacă nu ai ținut post

Postul Paştelui amintește, prin durata lui de 40 de zile, de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Ce este Împărtășania

Sfânta Împărtășanie este taina prin care orice creștin se împătășește cu Trupul și Sângele Domnului. În momentul în care împărtășania este săvârșită, fiecare creștin se împărtășeșe cu Trupul și Sângele Domnului Iisus Hrisos. Astfel că, se spune că această împărtășanie asigură mântuirea tuturor credinicioșilor.

Citește și: Cât costă carnea de miel, în 2023, de Paște. Suma pe care românii vor fi nevoiți să o scoată din buzunare

Rugăciunea Sfântului Ioan Gură de Aur pentru Împărtășanie

Doamne, Dumnezeul meu, ştiu că nu sunt vrednic, nici în stare să Te primesc sub acoperământul casei sufletului meu. Pentru că este cu totul pustiu şi surpat şi nu afli în mine loc potrivit ca să-Ţi pleci capul.

Ci, precum din înălţime Te-ai plecat pentru noi, pleacă-Te şi acum spre smerenia mea. Şi precum ai binevoit a Te culca în peşteră şi în ieslea necuvântătoarelor, aşa binevoieşte a intra şi în ieslea necuvântătorului meu suflet. De asemenea,  şi în întinatul meu trup.

Şi precum n-ai socotit lucru nevrednic a intra şi a cina împreună cu păcătoşii în casa lui Simon cel lepros.  Aşa binevoieşte a intra şi în casa smeritului, leprosului şi păcătosului meu suflet.

Citește și: Postul Paștelui 2023. Cât durează de fapt și de ce este considerat cel mai dificil post pentru credincioși

Slavă Ție…

Şi precum n-ai îndepărtat pe desfrânata cea păcătoasă, cea asemenea mie, care a venit şi s-a atins de Tine. Aşa Te milostiveşte şi de mine, păcătosul, care vin şi mă ating de Tine.

Şi precum nu Te-ai scârbit de întinata şi necurata ei gură ce Te-a sărutat, aşa nu Te scârbi nici de întinata şi mai necurata mea gura. Nici de buzele mele cele necurate şi pângărite, şi de limba mea cea cu totul necurată.

Ci să-mi fie mie cărbunele preasfântului Tău Trup şi al scumpului Tău Sânge spre sfinţire şi spre lumânare, spre însănătoşirea smeritului meu suflet şi trup, spre uşurarea greutăţii greşelilor mele celor multe, spre paza de toată lucrarea diavolească, spre îndepărtarea şi mutarea raului şi vicleanului meu obicei, spre omorârea patimilor, spre plinirea poruncilor Tale, spre adăugirea dumnezeiescului Tău har şi spre dobândirea împărăţiei Tale.

Slavă Ție…

Că nu vin la Tine ca un nepăsător, Hristoase Dumnezeule, ci încrezându-mă în bunătatea Ta cea nespusă şi că nu cumva, prea multă vreme rămânând departe de împărtăşirea Ta, să fiu prins de lupul cel înţelegător. Pentru aceasta mă rog Ţie, Cel ce singur eşti sfânt, Stăpâne: Sfinţeste-mi sufletul şi trupul, mintea şi inima, rărunchii şi măruntaiele; înnoieşte-mă tot şi înrădăcinează frică de Tine intru mădularele mele şi sfinţenia Ta fă-o neştearsa dintru mine.

Şi-mi fii mie ajutător şi folositor, îndreptând în pace viaţa mea şi învrednicindu-mă a sta de-a dreapta Ta, cu sfinţii Tăi, pentru rugăciunile şi mijlocirile Preacuratei Maicii Tale şi ale slujitorilor Tai celor fără de trup, ale preacuratelor puteri şi pentru ale tuturor sfinţilor, care din veac au bineplăcut Ţie. Amin

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Roxana Mînzatu, femeia care a obținut postul de vicepreședinte al Comisiei Europene
10 2 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *