Joseph Hadad, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați bucătari din România, a dezvăluit care sunt peștii pe care nu trebuie să îi prăjești niciodată. El a explicat și motivul pentru care aceștia ar trebui gătiți în alte moduri. Iată recomandările celebrului chef.
Peștele este unul dintre alimentele cele mai consumate de români. De apă dulce sau de apă sărată, proaspăt sau congelat, peștele poate fi inclus în dieta zilnică fără a ne face probleme că ar adăuga kilograme corpului nostru.
Consumul de pește este foarte sănătos și din acest motiv el poate fi integrat în diverse planuri alimentare de slăbire. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la modul de preparare al peștelui. Mulți români preferă să îl consume prăjit, însă această metodă de gătire nu este recomandată pentru orice fel de pește.
Chef Joseph Hadad ne recomandă să evităm prăjirea tipurilor de pește care au un conținut ridicat de grăsimi naturale, incluzând aici și somonul, unul dintre cei mai populari pești din întreaga lume. Celebrul bucătar spune că cel mai bine ar fi ca somonul să fie gătit la cuptor, la aburi sau pe grătar.
”Peștii cu fileuri mai groase au tendința să se usuce în procesul de prăjire, în vreme ce cei mai firavi se comportă mai bine. De asemenea, este păcat să pui la prăjit peștii plini de grăsimi naturale, pentru că de multe ori vor deveni prea grei pentru digestie în acest fel. În plus, grăsimile naturale vor împiedica obținerea crustei crocante dată de prăjire în general.
Somonul, printre cei mai populari pești peste tot în lume, nu se pretează prea bine prăjirii, nici direct în ulei, nici pané. Mai bine îl gătiți la cuptor sau la aburi, ori direct pe grătar, pentru a-i scoate în față calitățile.”, a explicat Joseph Hadad pe blogul său personal.
De asemenea, în opinia cunoscutului chef, nici macroul nu ar trebui prăjit, întrucât are o textură care nu permite acest lucru. Iar în ceea ce privește peștii de apă dulce, somnul în speță, care este și el un pește foarte gras, ar trebui gătit doar la cuptor.
”În aceeași situație este și macroul, un pește foarte gras, dar care, pe deasupra, are și o textură foarte delicată, care îl va face să se dezintegreze la prăjire. Plus gustul foarte puternic, ce este întărit prin acest proces. Pe plită sau la cuptor este cea mai bună variantă pentru macrou, iar pentru aroma intensă, puteți asocia capere sau hrean la servire.
Dintre peștii de apă dulce, somnul este și el foarte gras, așa că rezumați-vă la gătirea lui clasică, la cuptor, ajutat de legume.
Peștele spadă este minunat pentru fileurile sale, pe care mulți bucătari le preferă, dar este și un pește destul de pretențios, care se usucă imediat dacă este gătit incorect. Iar prin prăjire acest lucru se întâmplă. ”, mai precizează acesta.
Char Hadad ne oferă și alternative. Dacă suntem iubitori ai rețetelor de pește prăjit ar trebui să includem specii precum crap, păstrăv și grouper.
Pentru prăjit, însă, nu pot să nu menționez regele peștilor prăjiți din România, crapul. Acesta este, oricum, foarte versatil, și dacă îți plac peștii de apă dulce, modurile în care îl poți găti sunt foarte variate.
Și păstrăvul este foarte popular și potrivit prăjirii. Acesta se asociază bine cu legumele la grătar sau o salată proaspătă, nu doar cu cartofi.
Dar vreau să vă spun și despre peștele meu preferat, grouper. Eu nu îl prăjesc prea des, însă el este pretabil acestei metode de gătire. Mai ales pané. Și dacă tot am amintit de pané, nu pot să nu menționez aici și codul, peștele clasic din felul fish&chips. Căutați, însă, fileuri de cod mai cărnoase pentru o textură mai bogată”,