Puține gospodine știu să facă piftie așa cum se făcea acum 100 de ani. Bunicii noștri savurau acest preparat delicios, dar și sănătos. Noi am obținut rețeta perfectă de piftie și suntem dispuși s-o împărțim cu voi!
Piftia este nelipsită de pe masa românilor de Crăciun, dar și de Revelion. Este un preparat delicios, dar destul de pretențios și nu sunt multe gospodine care știu să îl prepare ca la carte.
Piftia are câteva secrete pe care trebuie să le cunoașteți. Doar așa veți reuși să faceți un preparat perfect și aveți șansă să deveniți un adevărat master chef, cel puțin în familie și printre prieteni. Vezi în rândurile de mai jos rețeta pentru piftie, dar și pentru caltaboși. În plus, te vom învăța cum să faci și celebrul șorici fript.
Aveți nevoie de 4-6 picioare de porc, 2 urechi, 2 codițe, le spălați, le curățați. Apoi sunt puse în apă pe foc și când au dat în clocot aruncați apa. Apoi le mai spălați odată cu apă rece, le puneți iarăși în apă ca să fiarbă, cu o căpățână de usturoi, o ceapă, câteva boabe de piper. La 3 kg picioare se pun 6 litri apă. Citește și Cartofi noi cum nu ai mai mâncat vreodată. Rețeta care te va cuceri. E secretul de top al marilor bucătari
Se fierb bine, până ce carnea va pica de pe oase. Când se întâmplă asta, trageți oala de pe foc, lăsați să se răcească puțin. Luați usturoiul, îl pisați, strecurați zeama, puneți usturoiul în ea și strecurați din nou printr-o strecurătoare deasă ca să iasă limpede. Carnea o așezați în farfurii, turnați zeama deasupra și lăsați să se răcească. Să nu acoperiți până nu s-a închegat.
Iată și rețeta rapidă de caltaboși! Ia 500 gr. carne slabă de porc de tocătură și 100 gr. slănină, 30 gr. orez, sare, piper, ceapă rasă, enibahar, coconari. Toci carnea și slănina, moi cu 100 gr. zeamă de carne, amesteci iarăși, pui și celelalte elemente; amesteci din nou. Citește și Secretul pentru ca bulionul să reziste până la un an fără să facă mucegai. Ce trebuie să faci când îl fierbi
Ai nevoie de celebrele mațe de caltaboș, pe care le cureți și le speli bine, le lași să se usuce, apoi introdu tocătura umpli până la 15 centimetri, legi deschizăturile și pui să fiarbă până ce cârnatul are umflătura caracteristică. Se mănâncă cald.
Iată și cum se face șoriciul fript! Se ia o bucată sănătoasă de șorici și se pune într-o cratiță peste apă fierbinte. Când șoricul s-a înmuiat, acesta trebuie crestat bine și pus la fript. Se stropește mereu în grăsimea ce se topește peste el. Această friptură se dă la masă cu varză roșie, sau acră, cu cartofi sau alte zarzavaturi.