În locul tradiționalelor platouri cu fripturi de porc, pentru masa de Sărbători, vă propun o rețetă de plăcintă cu carne și ciuperci. Această plăcintă este de inspirație finlandeză, o bunătate de plăcintă cu aluat fraged și umplutură de carne tocată aromată, ciuperci și cașcaval. Vă garantez că această plăcintă va fi vedeta mesei de Sărbători.
Plăcinta originală finlandeză se numește Lihapiirakka, se face sub formă de pateuri prăjite, preparate din aluat de pâine și umplutură de carne, orez și ouă fierte.
Adaptarea rețetei noastre constă în faptul că aluatul se face cu unt sau untură, umplutura este cu carne tocată, ciuperci și cașcaval iar plăcinta se coace în cuptor, nu se prăjește. Desigur, ambele rețete sunt delicioase și foarte sățioase.
Înainte de a trece la modul de preparare detaliat al plăcintei cu carne și ciuperci, descris mai jos, uite câteva detalii despre ingredientele folosite:
Aluatul– este un aluat fraged cu unt sau untură. Aluatul preparat cu untură este mult mai delicios și se face din făină opărită și untură topită. Va rezulta
un aluat compact, ușor de întins.
Carnea– se folosește un amestec de carne tocată de vită cu porc, cu grăsime în proporții de 70%- 30%. Dacă dețineți o mașină de tocat carne, este de preferat să vă
preparați acasă amestecul de carne tocată.
Varianta aceasta este net superioară tăvițelor cu carne tocată, din magazine, pentru că, de obicei, conținutul de grăsime este prea mare.
Condimente– umplutura de carne a plăcintei este aromată cu nucșoară și chimen pudră. Dacă vă plac condimentele, puteți adăuga și un praf de scorțișoară măcinată, care se potrivește de minune cu mixul de carne. Mai puteți adăuga cimbru, salvie sau usturoi pudră.
Pentru coacerea plăcintei este potrivită tava clasică de cuptor.
Să trecem la treabă!
Aluat fraged
Umplutura
1. Se începe cu prepararea aluatului: într-un castron se amestecă untul moale, oul întreg, smântâna, făina și sarea. Aluatul se frământă cu mâna până se leagă
toate ingredientele, apoi se dă la frigider pentru 30 de minute. Aluatul se înfoliază cu film de plastic alimentar.
2. Ceapa și usturoiul se curăță de coajă, ceapa se taie solzișori iar usturoiul se toacă mărunt.
3. Ciupercile se spală și se taie feliuțe subțiri.
4. Carnea tocată se prăjește într-o tigaie încăpătoare anti aderentă fără ulei. Dacă nu are prea multă grăsime, se pune cu o lingură de ulei la încins. Carnea se lasă la prăjit la foc mediu pentru aproximativ 20 minute.
5. După ce carnea se rumenește se pune sare și piper. Tot acum se pot pune și condimentele preferate.
6. Peste carne se adaugă ceapa și usturoiul și se amestecă bine.
7. După ce ceapa a devenit sticloasă, se adaugă ciupercile tăiate felii. Ciupercile se vor rumeni după ce se va evapora apa de la ele.
8. Compoziția de carne se lasă la răcorit apoi se adaugă cubulețele de cașcaval, ouăle și smântâna. Se gustă pentru a regla gustul de condimente. Compoziția se amestecă bine și se dă deoparte.
9. Se scoate aluatul de la frigider și se întinde pe blatul de lucru înfăinat, într-o foaie de dimensiunea tăvii de copt.
10. Tava se acoperă cu o coală de hârtie de copt pe care se transferă foaia de aluat.
11. Se decupează marginile foii de aluat cu un cuțit.
12. Pe mijlocul foii de aluat se așază umplutura și se întinde pe lungul foii. Se lasă câte o treime de distanță pe ambele părți ale umpluturii, iar la capetele de sus și de jos, se lasă 3-4 centimetri de aluat.
13. Capetele de sus și de jos ale aluatului se ridică peste umplutură. Cu o rolă sau cu un cuțit se decupează fâșii din lateralele aluatului, apoi se aduce pe rând, alternând stânga- dreapta, câte o fâșie peste umplutură. Dacă o fâșie este prea scurtă, se completează cu bucăți in aluatul tăiat de pe margini.
Fâșiile de aluat trebuie să acopere complet umplutura de carne pentru a nu împiedica să curgă zeama din umplutură la coacere.
14. Plăcinta se unge cu ou bătut peste care se presară semințe de chimen.
15. Plăcinta se dă la cuptorul pre încins la 180 de grade, pentru 50 de minute sau până se rumenește. După primele 30 de minute se reduce temperatura la 160 de
grade. Dacă plăcinta pare că se rumenește prea repede, acoperă cu o folie de aluminiu.
16. Plăcinta cu carne și ciuperci se servește atât caldă cât și rece. Este foarte bună chiar a doua zi.
Să vă fie de folos!