Planta care ține insectele la distanță și nu vor mai intra în casa ta este o floare foarte des întâlnită. Se pot face din ea parfumuri, săpunuri, uleiuri și multe altele. Mai mult decât atât, recent s-au realizat cu ajutorul biochimiei pastile cate pot trata anxietatea sau insomniile. Te-ai prins despre ce este vorba? Lavanda este planta care ține la distanță insectele.
Proprietățile lavandei sunt foarte multe, mai ales în sezonul cald, când poate devenit un bun aliat al omului. În primul rând, lavanda ține la distanță țânțarii și muștele care intră mai tot timpul în casă și te lupți din greu să le scoți afară.
Potrivit experților, rozmarinul, foile de dafin, busuiocul și lavanda sunt plante eficiente în alungarea insectelor.
Studiile recente arată că uleiul de lavandă sau chiar planta în sine resping în mod eficient 90% din țânțari. Folosită afară, această eficiență scade până la 60%. Totodată, folosirea lavandei sau a uleiului de lavandă afară ajută la dispersarea mirosurilor. Uleiul de lavandă are efect și împotriva căpușelor, fiind similar cu spray-urile din comerț, potrivit studiului.
Cele mai multe dinte insecte resping lavanda din cauza mirosului ei. Aceasta are și un compus numit linalol care contribuie la parfumul emanat. Aceeași substanță se găsește și un mentă, busuioc sau oregano. Însă dintre toate acestea nivelul ridicat al linalolului din lavandă o face să fie unul dintre cei mai puternici inamici naturali pentru insecte.
Potrivit shtiu.ro, cea mai bună măsură împotriva insectelor este folosirea uleiului de lavandă. Acesta se aplică direct pe piele. Chiar dacă uleiul de lavandă nu este toxic, este indicat să consultați medicul înainte de a-l folosi. Unii oameni pot avea reacții ale pielii cum sunt roșeața sau mâncărimi.
Dacă aveți flori de lavandă la îndemână le puteți folosi, uscate, să faceți pliculețe. Pe lângă faptul că vă apără de insecte, vor împrospăta casa cu un miros plăcut. La fel de util cum este și uleiul sau spray-ul. Aroma de lavandă poate fi pulverizată pe uși, perdele sau mobilier.