O grădină cu flori colorate trebuie să fie o încântare pentru oricine. Sezonul rece însă nu permite tututor florilor din grădină să rămână înflorite iarna, însă multe dintre speciile de flori au perioade de înflorire aproape tot anul. Dar, dacă știi cum să ai grijă de ele, te poți bucura și iarna de aceste plante care înfloresc tot anul și de florile preferate.
Este important însă ca la finalul sezonului cald, să le muți în ghivece sau jardiniere și să le duci în interior, pentru a le proteja de îngheț.
Impatiens walleriana este o plantă rezistentă, care poate oferi flori pe tot parcursul anului cu îngrijire adecvată. Florile sale pot fi albe, roșii, roz sau portocalii și se descurcă la fel de bine în grădină sau în ghiveci, unde este mai ușor de cultivat.
Secretul îngrijirii ei sunt lumina și irigarea. În ceea ce privește lumina, este necesar să le așezi într-un loc în care să nu primească lumina directă a soarelui, deoarece aceasta le-ar putea face să se ofilească. Dar, fără îndoială, va trebui să acorzi o atenție deosebită udării, deoarece planta cere ca substratul să fie întotdeauna ușor umed.
Pentru ca acesta să înflorească pe tot parcursul anului, va trebui să aplici în mod regulat un îngrășământ pentru a-i spori înflorirea. La fel, este indicat să îndepărtezi florile uscate pentru a le lăsa pe cele noi să crească. Trebuie să ții cont de faptul că Sporul casei sau Bucuria casei este o plantă care nu tolerează temperaturile ridicate sau scăzute (de aceea are nevoie de un loc semiumbrit). Așa că dacă o ai într-un ghiveci, este indicat să o pui în casă.
Mușcata este o altă plantă care ofera flori pe tot parcursul anului, atât timp cât nu este supusă unor temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute. Pe timp de iarnă se păstrează doar tulpinile, care rămân în pământ și se udă cam o dată pe săptămână sau chiar mai rar. Se pot păstra într-un loc unde să nu înghețe.
În schimb, din primăvară și până înainte de a da înghețul, te poți bucura de florile ei colorate.
Secretul îngrijirii este este să primească lumină câteva ore pe zi (evitând orele cele mai fierbinți). La fel, are nevoie de udare moderată pentru a menține substratul mereu umed, dar fără aglomerare. Pentru ca acesta să înflorească tot timpul anului, elimină florile uscate și aplică un îngrășământ de înflorire (cel mai confortabil și cel mai ușor de aplicat este lichid) la fiecare 10 sau 15 zile și, iarna, o dată pe lună.
Leandrul este o plantă ușor de întreținut, care nu are nevoie de multe elemente pentru o dezvoltare sănătoasă.
Primăvară, leandrul trebuie scos din starea de repaus (în cazul în care a fost depozitat în încăperi reci) și adus la temperaturi normale (16-20 grade). Adăugă fertilizant cu eliberare controlată, într-o formulă echilibrată ( N-P-K-ul să fie în proporții egale), pentru 5-6 luni. Dacă nu găsești din acest fel, pune îngrășământ lichid universal de flori, odată la 2-3 săptămâni, pe toată perioada cât are flori. Ciupește apoi vârfurile ramurilor și începe udarea regulată.
Pe timpul primăverii și verii, leandrul poate sta foarte bine pe balcon, terase sau grădina, fiind iubitor de soare. Folosește ghivece solide, cu pereți groși, astfel încât soarele să nu încingă capilarele rădăcinilor și chiar să le fiarbă.
Leandrul se scoate afară când temperatura medie noaptea a depășit 12-13 grade, deci undeva după luna Mai până în luna Octombrie, dacă locuiești în România.
Udă-l regulat, însă nu exagera, fertilizează regulat, dacă nu ai adăugat îngrășământ cu eliberare controlată pentru o perioada mai mare, curăță frunzele ofilite, fă tratamentele preventive pentru boli și dăunători.
Toamna necesită mai multe operațiuni: Tăierea leandrului – este activitatea ce se poate realiza doar toamna, târziu, imediat după ce au trecut florile care are rol de a modela formă de creștere a leandrului. Tăierea leandrului se poate face cu o forfeca specială de tăiat vită de vie, sau cu un fierăstrău. Poți tăia orice ramură, la ce lungime vrei, leandrul fiind un arbust foarte rezistent.
ATENȚIE: ustensilele de tăiat să fie dezinfectate, iar după tăiere tratați leandrul cu o soluție fungica de contact, astfel încât să protejați plantă de posibili patogeni ce pot produce ravagii intrând prin rănile mari produse prin tăiere.
Tăierea leandrului nu este neapărat necesară, fiind o activitate care are că scop formarea coroanei plantei. De asemenea, are și rol de micșorare a dimensiunilor acestuia, în cazul în care nu vrei să crească foarte mult sau să fii nevoit să-i schimbați ghiveciul, scrie pepinierasibiu.ro.
Orhideea se numără printre florile de apartament cele mai apreciate și mai admirate. Planta are însă nevoie de o îngrijire atentă. Dacă li se acordă atenția cuvenită și li se oferă toate condițiile pentru dezvoltarea optimă, vor înflori de mai multe ori și vor avea nenumărate flori.
Unul din factorii principali responsabili de înflorire este reprezentat de lumina și de intensitatea acesteia. Cele mai bune locuri de creștere a orhideelor sunt pervazele, fereastră cu expoziție sudică fiind ideală pentru creșterea și devoltarea corectă a unei orhidei.
Orhideea iubește lumina, dar nu direct pe flori sau frunze, pentru că se usucă. Inclusiv rădăcinile au nevoie de lumină, de aceea se folosesc ghivece transparente.
Plantă este cea care ne oferă informații despre aportul de lumina pe care îl primește. Dacă nu înflorește, primul lucru care trebuie verificat este lumina, intensitatea și numărul orelor din zi în care plantă are parte de lumina. La orhideele care nu vor avea suficientă lumina frunzele vor capătă o culoare de verde închis.
Atenție, însă! Nu scoate orhideele în razele directe ale soarelui, acestea au nevoie de lumina filtrată, atenționează pestre.ro.
Begonia este o altă plantă care oferă flori pe tot parcursul anului. De fapt, numele său științific este Begonia semperflorens. Asta indică deja că dacă are o îngrijire adecvată, poate oferi flori pe tot parcursul anului. Begonia este o plantă care se descurcă la fel de bine în interior și în aer liber, deoarece este o plantă tropicală care se dezvoltă foarte bine în climatele calde și umede.
Pentru ca begonia să înflorească pe tot parcursul anului, este important să o protejezi de îngheț și curenți de aer. Ideal este să o menții între temperaturi de 13 și 22 ° C. Cheia pentru ca begonia să prospere este să îi ofere lumină indirectă. Planta preferă locurile la semiumbră, deoarece prea mult soare i-ar putea arde frunzele.
Cheia este și umiditatea, care trebuie să fie ridicată atât în mediul înconjurător, cât și în substrat. Dar nu o pulveriza, deoarece i-ai putea deteriora atât frunzele, cât și florile. Deși begonia iubește umiditatea, nu trebuie să exagerezi cu udarea. O modalitate foarte potrivită de a o uda este prin scufundare. Pune ghiveciul într-un recipient cu apă pentru câteva minute și apoi așezând-o pe farfurie, eliminând apa rămasă. Iarna trebuie ferită de îngheț.
Violeta africană este o altă plantă de exterior capabilă să dea flori pe tot parcursul anului. Este o planta care poate fi atât în interior, cât și în exterior. Important este să nu fie supusă la temperaturi foarte scăzute, scrie hola.com. De aceea iarna terbuie ferită de îngheț. Se caracterizează prin florile sale mici care pot fi violete, roz, roșii sau albe.
Pentru ca violeta africană să înflorească pe tot parcursul anului, are nevoie de o locație luminoasă. Dar să nu primească lumina directă a soarelui. Umiditatea substratului trebuie moderat, este necesar ca acesta să aibă un drenaj bun.
Cel mai bun mod de a-ți uda violeta africană pentru a nu o îmbolnăvi și să nu putrezească este prin capilaritate. Pune o farfurie cu apă sub oală timp de 20 de minute, astfel încât planta să absoarbă toată apa de care are nevoie și aruncă excesul. La fel, trebuie fertilizat frecvent cu un îngrășământ specific acestui tip de plantă la fiecare trei săptămâni.