Plante care purifică aerul în casă. Ce ar trebuie să existe în orice locuință, sunt de mare ajutor - Ego.ro

Plante care purifică aerul în casă. Ce ar trebuie să existe în orice locuință, sunt de mare ajutor

Sfaturi prețioase de la specialiști.
Plante care purifică aerul în casă. Ce ar trebuie să existe în orice locuință, sunt de mare ajutor

Într-o lume în care poluarea aerului este tot mai evidentă și impactul asupra sănătății noastre devine din ce în ce mai important, găsirea modalităților de a îmbunătăți calitatea aerului din interiorul locuinței noastre devine o prioritate. O soluție eficientă și accesibilă este reprezentată de plantele care au rol de purificare a aerului, aducând o combinație perfectă între frumusețea naturală și beneficiilepentru sănătate.

Plante care purifică aerul în casă

Atunci când vorbim de poluare nu trebuie să ne gândim doar la substanțele toxice emanate de eșapamentul mașinilor, ci la întreg spectrul de compuși toxici din mediul care ne înconjoară.

Inclusiv piesele de mobilier conțin substanțe nocive și, în ciuda faptului că oferă un aspect plăcut și îngrijit casei în care locuim, acești compuși acționează ”în liniște” și ne pot provoca serioase probleme de sănătate, avertizează specialiștii.

Pentru a diminua aceste riscuri, Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău a dezvoltat proiectul  ”Plante care purifică aerul”, prin intermediul căruia sunt evidențate aspecte legate de anumite specii ale căror caracteristici bio-chimice pot ajuta în spaţiile de locuit.

”Noi avem un proiect – ‘Plante care purifică aerul’ – şi avem studii făcute în care arătăm că noi considerăm că stăm într-o locuinţă bine igienizată şi curată, însă avem foarte multe elemente de mobilier şi echipamente care nu sunt atât de prietenoase cu sănătatea noastră. Mă gândesc la tot felul de lacuri, de vopsele, la mobilă care este confecţionată din rumeguş presat, practic este un deşeu. Aici avem un paradox, băgăm lemne pe foc şi ne facem mobilă din rumeguş presat, un deşeu toxic, pe care îl transformăm în mobilier comprimat, care conţine fel de fel de substanţe chimice. Aceste elemente de mobilier degajă substanţe care afectează starea noastră de sănătate, respiraţia, memoria. Nu mai vorbim despre plastic, PVC. Chiar dacă aceste obiecte par comode şi oferă un aspect de curăţenie, în timp degajă tot felul de compuşi chimici”, a declarat pentru Agerpres directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, Costel Vânătoru.

Ctește și: De ce să cureți frunzele plantelor cu bere. Trucul e genial, îl vei folosi mereu

Ce plante este bine să avem în locuință

Potrivit specialiștilor, una dintre plantele care ne poat ajuta în combaterea efectelor compușilor toxici din locuință este busuiocul. Acesta are un puternic efect purificator pentru spațiul în care se găsește.

În ceea ce privește soluția pentru eliminarea monoxidului de carbon, experții recomandă ”Voalul miresei”. Această plantă absoarbe cu succes compusul gazos rezultat în urma arderilor incomplete a materialului carbonic.

Sursa monoxidului de carbon poate fi multiplă, de la automobile, şeminee, încălzitoare pe bază de kerosen, până la cuptoare și țigări.

”Noi am venit cu ideea de a realiza un catalog cu plante care purifică aerul în încăpere, astfel încât să atenuăm pe cât se poate duritatea acestor substanţe degajate de elementele decorative, de mobilier, pe care le avem noi în încăpere. Avem, de exemplu, ‘Voalul miresei’, o plantă care ajută foarte mult la eliminarea monoxidului de carbon, pentru că toţi gătim la bucătărie, mai sunt şi persoane care fumează în încăpere şi atunci iată că ‘Voalul miresei’ este o plantă valoroasă, care absoarbe monoxidul de carbon şi îl transformă prin sinteză în oxigen.”, a mai explicat Costel Vânătoru.

Citește și: Ce să pui în apa cu care uzi plantele din ghiveci. Așa nu se vor mai ofili, e trucul anului 2023

De asemenea, iederea ornamentală este și ea o plantă care ne poate fi de folos în combaterea toxicității din locuință. Iar cactusul poate deveni extrem de util mai ales în spațile unde sunt folosite  echipamente electrice, televizoare, dispozitive mobile sau calculatoare.

”Iedera ornamentală absoarbe mirosurile degajate de lacuri, de vopsele, care sunt periculoase, afectează sistemul nervos, ducând până la halucinaţii. Iedera are această capacitate de a absorbi vaporii acestor diluanţi care sunt nocivi şi purifică în acelaşi timp aerul în încăpere. Apoi avem televizorul, calculatoarele, care emit unde electromagnetice, şi acolo ar trebui să avem un cactus, doi, care să atenueze duritatea undelor electromagnetice. Cactusul are această capacitate de a absorbi şi de a reţine o parte, sigur, nu putem vorbi de o protecţie totală, a acestor unde electromagnetice degajate de echipamente. Nu mai vorbesc despre plante are purifică aerul prin odorizarea lor. Ar trebui în fiecare încăpere să avem un ghiveci de busuioc pentru a putea evita aceste odorizante chimice care îţi dau senzaţia de aromă plăcută, dar este una falsă, de sinteză, dură, care afectează masiv sistemul nervos şi atunci avem nevoie de plante naturale, cu parfumuri naturale, care vin în sprijinul sănătăţii. Mai avem drusaimul, avem multe plante pe care strămoşii noştri, mergând până la muşcate, le foloseau”, a precizat Costel Vânătoru.

Citește și: Plante care înfloresc noaptea. Sunt ideale vara pentru grădina ta

Plante de care să ne ferim. Una dintre ele, Crăciunița

Specialistul avertizează, de asemenea, și asupra plantelor care în ciuda frumuseții lor aparente, ne pot provoca foarte mult rău din cauza concentrațiilor mari de compuși toxici. Printre ele se numără și o plantă extrem de populară, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă – Crăciunița.

Aveți însă mare grijă și la spectaculosul leandru din ghiveci, dar și la banala cucută din grădină!

”Trebuie să ştiţi că sunt şi plante care sunt decorative, frumoase, dar extrem de toxice. Avem, de exemplu, Crăciuniţa, ne bucurăm de ea în perioada sărbătorilor, însă planta este foarte toxică. Mai sunt plante care cresc în gospodărie, cucuta, o plantă extrem de toxică, nu partea aeriană, cât rădăcina. Dacă pui limba sau înghiţi puţin suc din rădăcina de cucută, mori fără să mai ai timp să iei vreo măsură, pentru că sucul este extrem de periculos. Este un univers al plantelor cu beneficii şi pericole. Leandrul, iarăşi o plantă frumoasă, însă este foarte toxică. Atenţie, când îngrijim, când toaletăm aceste plante trebuie să ne spălăm bine pe mâini”, subliniază directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Alexandra Ungureanu și Keo fac echipă la “Te cunosc de undeva” “Eu îl înțep, mai țip la el, îl ambiționez, îl mai cert!”
1 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Gabriela Prisăcariu, out de pe cel mai important podium din România! Dani Oțil, reacție fabuloasă
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025. Documentul necesar copiilor care nu au împlinit 6 ani. Când...
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din...
Ministerul Muncii a publicat ORDINUL prin care se fac plăţile restante. Avem DOCUMENTUL care arată...
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din...
Alexia Eram și iubitul ei, în ipostaze incendiare într-un club de fițe din București. Cum...
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Cum a făcut față fiul adoptiv al Luminiței Anghel, la perioada studiilor? "Mă dădea afară...
Zodiac Chinezesc săptămâna 1–6 aprilie 2025: lecții de răbdare și energie intensă
Tyla Uimește la Billboard Women in Music 2025: „Nimeni n-a mai purtat așa ceva!”
A fost jignită și execrabil criticată pentru greutatea ei, dar acum le-a dat șah mat....
Dezvăluiri din culisele Asia Express 2025. Care este echipa de vedete ce a atras antipatia...
Reglementare UE: Multe dintre alimentele consumate mai ales de copii vor dispărea de pe piață
Mănânci biscuiți oreo? Cât de sănătoși sunt
Câinele din filmul `The Friend` și-a eclipsat colegii de platou, Naomi Watts și Bill Murray
Cum ar fi fost căsnicia Luminiței Anghel cu Marcel Pușcaș. Fiul adoptiv, David, face dezvăluiri...
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *